TMO'dan yapılan açıklamada, fındık piyasalarında istikrar sağlamak ve üreticilerin pazarlama, depolama ve finansman sorunlarını çözmek amacıyla 2 Ağustos'ta Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kabuklu fındık alım fiyatları hatırlatıldı. Buna göre, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre belirlenen alım fiyatları, Giresun kalite fındık için kilogram başına 132 lira, levant kalite için 130 lira, sivri kalite için ise 125 lira olarak belirlendi. Ayrıca, yüksek randımanlı fındığa yüzde 2 (kilogram başına 2,6 lira) randıman farkı ilave edileceği belirtildi.

Europower Enerji, ihalede birinci oldu Europower Enerji, ihalede birinci oldu

19 Ağustos'tan itibaren kabuklu fındık alımları başlıyor

Kabuklu fındık alımları 19 Ağustos'tan itibaren ilk aşamada 14 noktada başlayacak ve hasat durumuna bağlı olarak 60 noktaya kadar genişletilebilecek. Alımlar randevulu olarak gerçekleştirilecek ve randevu sistemi 12 Ağustos saat 09.00'dan itibaren tüm alım noktalarında aktif hale gelecek.

Açıklamada, fındık alımları için gereken teknik altyapı, personel ve finansman hazırlıklarının tamamlandığı vurgulandı. Ayrıca, TMO'nun kabuklu fındık alımlarını fiziksel analiz yöntemiyle yapacağı belirtildi.

Fındık alımında standartlar

Açıklamada, kabuklu fındık alımlarında rutubet oranının yüzde 6,5'e kadar, sağlam iç fındık oranının yüzde 40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranının yüzde 10 ve altında, çürük ve bozuk iç fındık oranının yüzde 7 ve altında, yabancı madde oranının (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altında ve iç fındık oranının yüzde 10 ve altında olması gerektiği belirtildi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm fındıklar bu standartlara uygun olarak satın alınacak.

Eski yıl mahsulleri ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımının satın alınmayacağı vurgulandı. Üreticilerin, rutubetten dolayı sorun yaşamamaları için ürünlerini iyi kurutması ve belirtilen standartlara göre hazırlaması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, çiftçilerin Tarım ve Orman il/ilçe müdürlükleriyle iletişime geçerek 2024 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu tarihinde TMO alım noktalarına getirmeleri gerektiği belirtildi.

Ürün bedeli 45 gün içerisinde yatırılacak

Ürün bedellerinin, ürün teslimatını takip eden 45 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı belirtildi. Üreticiler, randevularını internet üzerinden, e-Devlet üzerinden veya TMO iş yerlerine bizzat başvurarak alabilirler. Üretici memnuniyetini sağlamak amacıyla Alo Ürün Hattı (0 312 416 34 10/8) üzerinden fındık alımları hakkında bilgi alabilecekler. Ayrıca, alım noktalarının bağlı olduğu başmüdürlüklerin iletişim numaraları da paylaşıldı.

Kaynak: Haber Merkezi