TÜİK’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, kayıp çocuk sayısına dair verilerin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine dayandığı ve bu verilerin düzenli bir şekilde paylaşıldığı vurgulandı. Açıklama, "Bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığı iddiası doğru değil" şeklinde başladı. TÜİK, bu verilerin, ülke genelinde yaşanan çocuk mağduriyetinin ve suçluluğunun nedenleri ile boyutlarının belirlenmesine yardımcı olacağını belirtti.
Açıklamada, "Çalışmanın amacı, ülkemizde yaşanan çocuk mağduriyeti ve suçluluğunun nedenleri ile boyutlarının belirlenmesi; elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirlere temel oluşturacak politika ve stratejilere karar verilmesi için altyapı oluşturmaktır" ifadelerine yer verildi.

İstatistiklerin tarihçesi

Açıklamada TÜİK’in kayıp çocuk istatistikleri üzerindeki çalışmalarının 1997 yılında 27 ilde başlatılmış ve 2007 yılında Türkiye'nin 81 iline yayılmış olduğu anlatıldı. 2017 yılına kadar, güvenlik birimlerinde doldurulan soru formlarından elde edilen veriler resmi istatistik üretiminde kullanılırken, 2015 yılından itibaren idari kayıtların kullanılmaya başlandığı belirtildi. 
Ayrıca, kaybolduktan sonra güvenlik birimlerine getirilen çocukların karıştığı olay sayısına ilişkin verilerin her bir çocuğun karıştığı olay sayısını gösterdiği ifade edildi. TÜİK, "Kullanılan verilerde bir kişiye ait gerçekleşen her olay için ayrı kayıt bulunmaktadır. Bu nedenle TÜİK tarafından çocuk sayısı bazında bir istatistik yayımlanmamaktadır" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kayıp çocuk istatistikleri

Kayıp çocuk istatistikleri

TÜİK, 2023 yılı itibarıyla Türkiye genelinde kaybolduktan sonra güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 15 bin 716 olduğunu duyurdu. Bu veriler, hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocukları kapsıyor. 

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Çalışmanın amacı, ülkemizde yaşanan çocuk mağduriyeti ve suçluluğunun nedeniyle boyutlarının belirlenmesi, elde edilen bilgiler doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirlere temel oluşturacak politika ve stratejilere karar verilmesi için altyapı oluşturulmasıdır. Bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında yer alan ve kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığı iddiası doğru değildir. 2017 yılına kadar güvenlik birimlerinde doldurulan soru formlarından elde edilen veriler resmi istatistik üretiminde kullanılmıştır. İdari kayıt verilerinin yeterli olgunluğa ulaşmasıyla veri kaynağı olarak soru formları yerine doğrudan idari kayıt kullanımına geçilmiştir. Bu değişim nedeniyle 2015 yılından itibaren veriler idari kayıtlara dayalı olarak revize edilmiştir. Kullanılan verilerde bir kişiye ait gerçekleşen her olay için ayrı kayıt bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle TÜİK tarafından çocuk sayısı bazında bir istatistik yayımlanmamaktadır. Bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında yer alan ve kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığı iddiası doğru değildir. TÜİK kayıp (bulunan) çocukların karıştığı olay sayısı verilerini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre düzenli olarak yayımlamaya devam etmektedir. Bu kapsamda, TÜİK tarafından açıklanan 'kayıp (bulunan)' çocuklar, hakkında resmi olarak kayıp müracaatı yapılan ve güvenlik birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine getirilen çocukları kapsamaktadır. Türkiye genelinde kaybolduktan sonra bulunarak emniyet birimlerine getirilen kayıp (bulunan) çocukların karıştığı olay sayısı tablosuna göre, geçen yıl 15 bin 716 çocuk güvenlik birimlerine getirildi."

Muhabir: Balamir Yıldız