Son Mühür Tv’de yayınlanan Kemal Kamburoğlu ile Hayatın Nabzı programının bu haftaki konuğu SKAL Uluslararası Seyahat ve Turizm Birliği İzmir Başkanı/Etik Başkan Yardımcısı Güner Güney oldu. SKAL’ın olduğu şehirlerde turizmin arttığını vurgulayan Güney, ülkemizdeki turizmin beklentilerini anlattı.
SKAL Nedir ?
Güner Güney, SKAL’ın kuruluş sürecini anlatırken, kelime açılımının İskandinav kökenine dayandığını belirtti.
‘SKAL, ilk kuruluş adımları 1932 yılına dayanıyor. Açılımı İskandinav dilinde dostlarla birlikte olmak için keyifli bir zaman dilimini içeren bir kelime. Dünyanın en eski turizm örgütüyüz, merkezimiz İspanya’da. Kurulduğu yandan beri dünya üzerinde turizm endüstrisinin yararına birleşerek turizm açısından network yaratıyoruz. Dünya Turizm Örgütünde Dünya Sağlık Örgütünde bir sandalyemiz var. Türkiye’de ilk defa 1966 yılında İzmir’de kurulmuş. 2024 Dünya Kongresini İzmir’imize kazandırdık. Ekim ayında İzmir’de ağırlayacağız.
Yapılan araştırmalarda SKAL olan şehirlerde turizmde yüzde 20-25’lerde patlama olduğu görülmüştür.
Türk turizmi geçen sene istediğini aldı mı ? Bu sene alacak mı ?
Güney, pandeminin dünya ile birlikte ülkemizde de olumsuz etkilerinin görüldüğünü ifade ederken, 2022’nin ikinci yarısı ve 2023’e girildiğinde turizmin canlandığını söyledi.
Güney, ‘Biz maalesef ki pandeminin etkilerini atamadık. 2019’daki gelirlerimiz muhteşemdi. 2020-21-22 kısmen kayıp bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Biz hala 2019 yılının verilerini ancak yakalamaya başladık.
İntikam turizmi
2023 yılı güzel geçti, Türkiye’de yaklaşık 57 milyon turist ağırladık ve 54 milyar dolar gelirimiz var. 2020-21 yıllarında evlerimizden kımıldayamadık. 2022’nin ikinci yarısı ve 2023’e girdiğimizde intikam turizmi diyorum ben ona insanlar kendilerini dışarı attılar. Nispeten 2023 önceki yıllara göre güzel geçti. Ama biz göstergeleri 2019 olarak alıyoruz.
2024 yılı hedefimiz turizm bakanımız da açıkladı. 60 milyon turist 60 milyar dolar turizm geliri olarak bütün planlarımızı yaptık.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylar turizmi etkiledi mi ?
Rusya-Ukrayna Savaşının ülkemizin olumsuz olarak etkilendiğini söyleyen Güney, bunun ana sebebinin Türkiye’nin ağırlıklı olarak Rus ve Ukrayna turistlerini ağırlaması olarak nitelendirdi.
Güner Güney, ‘2023 yılında 7 milyon Rus turist ağırladık ki büyük bir bölümü Antalya’da oldu. Rus-Ukrayna savaşı çıktığında ciddi bir tedirginlik yaşadık. Ben dedim ki turistlerimiz savaşıyor. Bizim 4 ülkeden ana sac ayağını oluşturan turizm gelirimiz var. Bu ülkeler, Rusya, Almanya, Ukrayna ve Birleşik Krallık. Nitekim de bu turizmimize yansıdı.
Rusya savaş ekonomisine geçtiği için ruble çok büyük bir değer kaybı yaşadı. Ruble değer kaybı yaşayınca bizim burada enflasyon dolayısıyla fiyatlarımıza yansıttık. Biz Ruslarda çok büyük bir değer kaybettik. İki taraflı düşünelim. Savaşın ekonomisi ayrıdır. Ekonomiye yarattığı taraf ayrıdır. Tabi ki gerekli önlemleri aldık.
Deprem turizmi ne derece etkiledi ?
6 şubat deprem felaketimiz bizi çok etkiledi. Çünkü Şubat-Mart erken rezervasyon dönemidir. Oteller erken rezervasyonla çıkarlar, vatandaş indirimli tatilini yapar. 6 Şubattan itibaren yerli turist anlamında ciddi sıkıntı yaşadık. Onu da yavaş yavaş toparlamaya başladık.
Hemen krize göre pozisyon alıyoruz derken İsrail Hamas Savaşı çıktı. Pandemiyi atlattık, hasarları toparlıyoruz Rusya-Ukrayna savaşı, içerideki enflasyonist ortam üstüne İsrail Hamas Savaşı direkt turizmi etkileyen şeyler. Umudumuzu kaybetmiyoruz. Turizm varsa umut var diyoruz.
Turizm 57 sektörü besleyen bir endüstri
Güner Güney, turizmin önemli bir bileşen olduğunun altını çizerken, ‘Turizm büyük bir sarmal. Turizm 57 sektörü besleyen bir endüstri. Hepsi de etkileniyor. Bizim işimiz kamuoyu ile ilintili. Kamuoyu mutluysa biz de mutluyuz mutsuzsa biz de mutsuzuz.
2019 yılında sadece otelcilerin satın alma müdürlerinin Türkiye’ye bıraktığı harcama tutarı 2 milyar dolar. Sadece otellerin piyasadan satı aldıkları her şey. En küçüğünü söyledim aslında.
Türkiye’de turizm sektöründe kendi değerlerimizi neden yansıtamıyoruz ?
Turizm büyük bir piar ve reklam çalışması. Dünyanın en çok turist kabul eden ülkesi Fransa’dır. Eyfel Kulesi’nden dolayı. Ama ona yükledikleri duygu ve hissiyattan gidiyor insanlar oraya. TGA kuruldu 4 yıl önce ve ciddi bir piar çalışması yapılıyor. Biz onların faydalarını görüyoruz.
Türkiye neden daha az turist çekiyor ?
Biz dünya çapında turist çeken ülkelerden ilk 5 sıradayız. İlki Fransa sonra İspanya, ABD, Çin ve 5 numarada Türkiye geliyor. Ben bu sene ilk üçe gireceğimizi düşünüyorum bu sene. Çünkü, Türkiye, yeryüzündeki bir cennet. Dünyanın en kaliteli plajları bizde. Tanıtım çalışmalarımızı yapıyoruz.
Türk turizminde yeni alternatifler var mı ?
İnanç Turizmi yedi kiliseler mesela bizim bölgemizde. Dünyanın en önemli destinasyonu olacak. Çalışmaları yoğun yapıyoruz. İzmir Ege bölgesi için müthiş bir destinasyon olacak ileride.
Sağlık turizmi İzmir’de müthiş gelişen bir şey. 5-10 sene içerisinde doğru destekleri aldığımızda İstanbul’u geçerek İzmir’i sağlık turizminin başkenti olacak. Şu an bunu Antalya ve İstanbul yapıyor. Sadece saç ekiminden bize 2 milyar euro döviz bırakmışlar.
Son dönemde yerel lezzetler çok önem arz ediyor. Biz bunun çalışmalarını da yapıyoruz. Bunun ülkeye bıraktığı döviz normal turizm gelirinden kat ve kat üstünde oluyor. Yerel lezzetlerimiz de çok büyük önem kazanıyor.
Türkiye’de her bütçeye uygun otel tatil ve restoranlarımız var. O açıdan çok zenginiz. ‘Çeşme çok pahalı’ lafı var. Çeşmede her bütçeye sahip ailenin tatil yapacağı yerler var.
Bizim asıl düşünmemiz gereken üretici enflasyonu, üretici enflasyonuna dokunmadığımız takdirde böyle olacak.
Turizmde siyasal iktidardan ne bekleniyor ?
Güney, turizmin ülkemiz için önemli bir alan olduğunu ve bunun işbirlikleri ile yapılabileceğini vurguladı. Güner Güney, ‘Belediye meclisi üyeleri arasında daha çok turizmci görmek istiyoruz. Belediye başkan adaylarımızdan daha çok turizm söylemi görmek istiyoruz. Köprüleri yapsınlar, trafiğimizi çözsünler, suyu ucuzlatsınlar, aktarmayı ücretsiz hale getirsinler.
Merkezi hükümetten, kredilerin daha kolay ulaşılabilir olmasını isteriz. Renevasyon desteği, tadilat ve kredi desteği isteriz. Vurgulamak istediğim nokta var. Turizmcilere belirli şartlar koyarak yeşil pasaport desteği verilmesini isterim. Çünkü vize artık Türkiye’de ciddi bir problem. Biz turizmciyiz ve bir ayağımız sürekli yurt dışında ve ülkemizi tanıtıyoruz. Bu tür bürokrasilerden bizi ayırmalarını rica ederim ki biz ülkemizi daha rahat bir şekilde tanıtalım’ ifadelerini kullandı.