BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Türkiye’nin Anadolu’yu aşan balistik ve seyir füzeleri: Gezgin, listenin tepesinde

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzun menzilli caydırıcı gücü balistik ve seyir füzeleri yerli imkânlarla geliştirilmeye devam ediyor.

Türk savunma sanayi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu uzun menzilli balistik füzeleri ve seyir füzelerini yerli ve milli imkânlar ile geliştiriyor.

En kritik teknolojilerden arasında gösterilen balistik füze sistemleri ve seyir füzeleri, milli yazılımlarla donatılıyor.

Dışa bağımlılığı ortadan kaldıran milli yazılımlar ve yerli parçalar, Türk savunma sanayinin kattettiği yolu gözler önüne seriyor.

İhtiyaçların çoğunluğuna ROKETSAN yanıt veriyor

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruluşlarından ROKETSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu füze sistemi talebini karşılarken bir yandan da kritik sistemleri geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor.

ASELSAN, TÜBİTAK SAGE ve diğer pek çok savunma sanayi kuruluşu ile de işbirliği yaparak füze sistemlerini geliştiren ROKETSAN, kritik yazılımları ve teknolojileri bir araya getiriyor.

ROKETSAN’ın geliştirdiği ürünler bir aile oluşturuyor ve ürün yelpazesi genişliyor.

Atmaca Anti-Gemi/Seyir Füzesi Sistemi

ROKETSAN tarafından geliştirilen Atmaca anti-gemi füze sistemi su üstü hedeflerine karşı geliştirilmiştir.

Yüzey savaşlarında harekât ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan füze hücumbot, firkateyn ve korvetlerde kullanılabilen yüksek hassasiyetli bir gemisavar füzesi olarak tanımlanıyor.

Düşük radar izi ve yüksek hedef vuruş hassasiyeti ile muadilleri arasında ön plana çıkan Atmaca, tüm hava şartlarında görev yapabiliyor.220 km menzile sahip füze, 220 kg harp başlığı taşıyabiliyorken Aktif RF arayıcı başlığı ile hedeflerini yüksek hassasiyetle imha ediyor.

Kara Atmaca Anti-Gemi/Seyir Füzesi Sistemi

ROKETSAN, Atmaca anti-gemi füze sisteminin kara konuşlu konfigürasyonu olan Kara Atmaca’yı geliştirdi.

Uzunluk ve ağırlık gibi teknik özelliklerinde ufak değişiklikler yapılan Kara Atmaca, stratejik kara hedeflerine yönelik kullanılmak üzere tasarlandı.,

Karıştırmalara karşı dayanıklı ve uzun menzilli seyir füzesi Kara Atmaca, taktik tekerlekli kara aracı üzerinden ateşlenebiliyor.

Füze 280 km menzile sahip ve 250 kg ağırlığında harp başlığı taşıyabiliyor.

Çakır Seyir Füzesi

Çakır seyir füzesi, ROKETSAN’ın geliştirdiği yüksek teknolojili başka bir seyir füzesi.

Seyir füzesi Çakır, kara, deniz ve hava platformlarından ateşlenebiliyor ve son teknoloji özellikleri ile etkili harp başlığı sayesinde silahlı kuvvetler için önemli bir güç artışı sağlıyor.

Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan fırlatılabilen Çakır füzesinin menzili 150 kilometrenin üzerinde.

Kara ve deniz hedeflerine karşı geniş operasyonel seçenekler sunan Çakır, su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar gibi çeşitli hedefleri vurarak etkili bir performans sergiliyor.

SOM ve SOM-J Seyir Füzesi

Türkiye’nin ilk yerli imkanlar ile geliştirilen seyir füzesi olma özelliğini taşıyan Stand-Off Mühimmatı (SOM), hava savunma füze sistemlerinin menzilinin ötesinde, muharebe sahasının derinliklerinde yoğun bir şekilde korunan kara ve hareketli deniz hedeflerine karşı kullanılan bir havadan karaya/satha seyir füzesi olarak tanımlanıyor.

ROKETSAN tarafından geliştirilen SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 olarak üç farklı blok şeklinde geliştirilen füzenin menzili 250 kilometre. Füze blokları arasındaki en temel fark ise güdüm modları ve arayıcı başlıkları. SOM-A’da Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) bulunmuyorken SOM-B1 ve B2 bu arayıcıya sahip.

Tüm füzeler ataletsel navigasyon sistemi, küresel konumlama sistemi ve yeryüzü referanslı navigasyon sistemine sahipken SOM-B1 ve B2 blokları ekstra olarak görüntü referanslı navigasyon sistemi ve otomatik hedef algılama sistemine sahip.

İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze

İnsansız hava araçlarından (İHA) fırlatılabilen İHA-230 balistik süpersonik füze sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İHA sistemlerinin kabiliyetini önemli ölçüde arttırıyor.

Gece ve gündüz operasyon yapabilen ROKETSAN ürünü İHA-230, sabit kara ve deniz hedeflerine, hava savunma radarları, haberleşme sistemleri, hafif zırhlı kara veya deniz araçlarına, komuta merkezleri gibi kritik tesislere, personele ve fırsat hedeflerine karşı etkili bir güç sağlıyor.

Füzenin operasyonel menzili, bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak 150+ km'ye kadar ulaşabiliyor.

Parçacık etkili harp başlığına sahip İHA-230’un çeşitli hedef türlerine yönelik farklı harp başlığı varyantları da mevcut.

J-600T Yıldırım

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde uzun süredir bulunan ve en tanınan füze sistemlerinden birisi.

J-600T Yıldırım, ROKETSAN tarafından geliştirildi ve düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri ve lojistik tesisler gibi yüksek değerli hedefleri vurarak etkili bir güç sağlamak üzere tasarlandı.

Sistem, Çin ve Pakistan ile yapılan işbirliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı ve B-611 SRBM'den türetildi.

Farklı menzil seçenekleriyle donatılan bu füze, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde stratejik bir öneme sahip.

J-600T Yıldırım, farklı menzil seçeneklerine sahip. 150 km (Yıldırım I), 300 km (Yıldırım II), 900 km (Yıldırım III) ve geliştirme aşamasındaki 2.500 km (Yıldırım IV).

BORA Karadan Karaya Taktik Balistik Füze

Türkiye’nin kısa menzilli balistik füzesi olarak tanımlanan Bora, Yıldırım füzesinden ve işbirliklerinden öğrenilen bilgi birikimi ile geliştirildi.

Füze, ROKETSAN tarafından üretilen BORA Silah Sistemi'ne bağlı 8x8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden ateşleniyor.

Ayrıca, kullanıcı taleplerine göre uygun arayüze sahip diğer Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilme imkânına sahip.

Her zaman her türlü hava ve arazi şartında kullanılabilen füze aldatma ve karıştırmaya karşı çözüm kabiliyetine sahip. Yüksek doğrulukta tespit edilmiş hedefler, radar mevzileri, toplanma bölgeleri, lojistik tesisler ve komuta, kontrol ve haberleşme sistemleri gibi hedefleri imha etmesi amacıyla geliştirilen Bora, 80-280 km menzile sahip.

Cenk Balistik Füzesi

İlk orta menzilli balistik füze olarak tanımlanan Cenk Balistik Füzesi ROKETSAN tarafından geliştiriliyor.

Hakkında fazla bilgi paylaşılmayan füzenin geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğine inanılıyor.

Birkaç yıl önce bir videosu paylaşılan Cenk füzesi ile ilgili yüksek manevra kabiliyeti için uç kısmında kanatların bulunduğu biliniyor. Öte yandan füzenin yine kontrol kanatlarına da sahip olacağı değerlendiriliyor.

Füzenin 1000 km menzile sahip olduğu değerlendiriliyor.

Tayfun Balistik Füzesi

Bora balistik füze sisteminin teknolojisinden yararlanılarak geliştirildiği düşünülen Tayfun füzesi ROKETSAN tarafından ortaya çıkarıldı.

Menzili ve teknik özellikleri açıklanmayan füzenin 300-1000 km menzile sahip olması bekleniyor.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 561 km menzile sahip olduğu açıklanan füzenin menzilinin geliştirileceği belirtilmişti.

Daha önce atışlı testinin yapıldığı düşünülen füzeni geliştirme aşamasında olduğu sanılıyor.

Gezgin Seyir Füzesi

Türkiye’nin en uzun menzilli seyir füzesi olması beklenen Gezgin seyir füzesi ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE işbirliği ile geliştiriliyor.

Uzun zamandır adı anılan ancak hakkında bilgi paylaşılmayan füze sistemi ile ilgili daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Yakında Gezgin’i duyacağız” açıklaması ile geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini doğrulamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri menşeli 2500 km menzile sahip Tomahawk seyir füzesi muadili olacak olan füze, denizaltılardan ve yüzer platformlardan ateşlenebilecek.

Özellikle Milli Denizaltı projesi(MİLDEN) kapsamında üretilecek olan denizaltılardan fırlatıldığında operasyonel gücü ve menzili Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok büyük bir stratejik kabiliyete erişmesini sağlayacak.