Gerilimin arttığı ve her köşesinde ayrı savaşların yaşandığı Karadeniz, Orta Doğu, Doğu Akdeniz üçgeninin ortasında kalan Türkiye’nin hava savunma gücü ve kabiliyeti her senaryoya hazırlıklı olması için dizayn ediliyor.
Hava Savunma Katmanları ve Sistemleri
Kritik tesislerin, askeri üslerin ve şehirlerin korunması için hava savunma sistemleri belirli irtifalarda hizmet veriyor. Bu irtifalar ise katmanlara bölünerek savunma konseptlerini oluşturuyor.
Çok Alçak ve Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemleri:
Oerlikon GDF-003 ve L-70 uçaksavar silah sistemleri katmanların ilki. Yaklaşık 4 km menzili ile son savunma sistemi olarak da adlandırılan bu uçaksavar sistemleri uzun süredir Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde hizmet veriyor.
Oerlikon muadili, mobil ve yerli sistem olan Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi de 4 km menzile sahip. Korkut, 35mm’lik ATOM Akıllı Parçacıklı Mühimmat kullanıyor ve mobil oluşundan ötürü birlik korumasında sıklıkla tercih ediliyor.
Sonrasında Zıpkın/Atılgan Kaideye Monteli Hava Savunma Sistemi geliyor. Yaklaşık 8 km menzili bulunan bu sistem ile FIM-92 Stinger, IGLA-1 ve Mistral QW-2 füzeleri ateşlenebiliyor. Mobil hava savunma kabiliyeti ile hareket halindeki birlikler koruma altına alınıyor.
Raiper hava savunma sistemi de 8 km menzili ile envanterde aktif olarak uzun bir süredir bulunuyor. Bu sistem farklı varyantları ile envanterde yer alıyor.
Sungur hava savunma sistemi 8 km menzile sahip ve Kirpi 2 zırhlı aracına entegre bir şekilde mobil savunma kabiliyetine sahip.
Yerli bir sistem olan Hisar A+ ise 15-25 km menzili ile alçak hava savunma katmanının son ürünü. 360 derece tarama/ateşleme kabiliyetine sahip sistem, 6 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme yapabiliyor.
Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri:
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde hizmet veren 2 adet orta irtifa hava savunma sistemi bulunuyor. Bunlardan ilki uzun zamandır aktif olan MIM-23 Hawk.
40-50 km menzile sahip MIM-23 Hawk Hava Savunma Sistemi ülkemizde MIM-23 Hawk-B (I-Hawk-Hawk XXI) konfigürasyonunda hizmet veriyor.
Diğer sistem ise yerli imkanlar ile geliştirilen Hisar O+/O+ RF HSS. Orta irtifa hava savunması görevini üstlenen bu sistemlerden O+ IIR güdümlü füzeleriyle 25 km menzile sahipken, O+ RF RF güdümlü füzeler yaklaşık 25-30 km menzile sahip.
Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri:
Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sistemi için kullanabileceği iki sistemi bulunuyor. Bunlardan birisi Rusya Federasyonu’nundan satın alınan S-400. Sistemin etkili menzili 350-400 km. Balistik füze önleme kabiliyetine de sahip S-400'ler Ankara'daki Mürted Hava Üssü'nde konuşlu.
Bir diğer sistem ise yerli uzun menzilli hava savunma sistemi çalışmaları sonucunda Siper adı verilen hava savunma sistemi. Yaklaşık 100 km menzile sahip olacak olan Siper için geliştirme faaliyetleri devam ediyor ve kabiliyetleri ile menzilinin arttırılması hedefleniyor. Siper hava savunma sistemi de balistik füze önleme kabiliyetine sahip olacak.