Rapora göre, 2023 yılında küresel UDY hacmi, önceki yıla göre %2 azalarak 1,33 trilyon dolara geriledi. Avrupa ülkelerinin dışarıda bırakıldığı hesaplamalarda ise bu düşüş %10'un üzerinde gerçekleşti. Özellikle proje finansmanındaki gerilemenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Rapor, 2024'ün zorlu bir yıl olabileceğini belirterek, finansman olanaklarının iyileşmesi ve yatırımları kolaylaştıran politikaların önemini vurguluyor.
Türkiye'nin 2023 yılındaki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay ise %0,8'e düşmüş durumda. Rapor, Türkiye'nin Batı ve Orta Asya'da önemli bir imalat sanayii projesi çeken ülke konumunda olduğunu belirtiyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile birlikte bölgede öne çıkan ülkeler arasında yer aldığını ifade ediyor.
"Yatırımların çekim gücünün artırması bekleniyor"
UNCTAD Yatırım Araştırmaları Birim Başkanı Dr. Amelia Santos-Paulino'nun 5 Haziran'daki Küresel Yatırım Günleri etkinliğinde yaptığı sunumda, dijital devlet çözümlerinin yatırım süreçlerini basitleştirme ve şeffaflığı artırma potansiyeline işaret edildi. Rapora göre, bu tür inisiyatiflerin yaygınlaşmasıyla birlikte, yatırımların çekim gücünün artırması bekleniyor.
YASED Küresel Yatırım Günleri 2024 programı ise yakında UNCTAD, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve YASED temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu etkinlikte Türkiye'nin UDY stratejileri ve performansı ele alınacak.