Parkta, görüntülü tanı, operasyon ve tedavi hizmetleri sunan klinikler aracılığıyla yaban hayatın çeşitli sakinleri rehabilite ediliyor. Son dönemde, enfeksiyona yakalanan bir pelikan ve bitkin haldeki bir leylek, veteriner hekimlerin özverili çalışmaları sayesinde eski sağlıklarına kavuştu.
İzmir Doğal Yaşam Parkı, doğada yaralı halde bulunan birçok canlıya şifa dağıtarak, onların yeniden doğal yaşam alanlarına dönebilmesi için büyük çaba sarf ediyor. Son olarak, parkta tedavi edilen bir leylek ve pelikan, sağlığına kavuşarak İzmir Kuş Cenneti’nde doğaya salındı. Bunun yanı sıra, Gaziemir’den getirilen ve ağır yaraları bulunan yavru bir çakal da veteriner hekimler tarafından ameliyata alındı.
330 canlının hayata dönüşü
Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Konak Güzelyalı bölgesinde hareketsiz halde bulunan bir pelikan, İzmir Doğal Yaşam Parkı’na getirildi. İlk muayenede yoğun parazital enfeksiyona rastlanan pelikan, özel besinlerle desteklenerek tedavi edildi. Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, pelikanın tedavi sürecini şu sözlerle özetledi: “Pelikan, geldiğinde 4,2 kilogramdı. Sağlığına kavuştuktan sonra yeniden ölçtüğümüzde 5,5 kilograma ulaştığını gördük. Bu canlıların sağlığına kavuşarak doğal ortamlarında üremeleri çok önemli. Bu dengeyi hepimizin koruması gerekiyor. Şimdi bu güzel pelikanımız doğayla buluştu. Çok mutluyuz.”
Leylek, Sofya’dan İzmir’e uçtu
Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü ekipleri, 25 Eylül tarihinde Selçuk’ta buldukları bir leyleği de tedavi etmek üzere İzmir Doğal Yaşam Parkı’na getirdi. Parkta görevli Hayvan Sağlığı Şefi Yonca Özgen, leyleğin durumunu şöyle açıkladı: “Leylek, parka getirildiğinde çok kilo kaybetmişti ve bitkin haldeydi. İlk iki gün beslenmeyi reddetti. Bu nedenle besleyici gıda takviyeleri uygulamak zorunda kaldık. Piliç ciğeri, kırmızı et, balık ve tavuk ciğeri gibi protein ağırlıklı besinlerle besledik. Geldiğinde 1,5 kilogramdı; bıraktığımızda 2,4 kilograma ulaştı.”
Leylek hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için halkalanmış olduğunu belirten Leyla Özgen, “Bu leylek, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan gelmiş. Ne zaman, kim tarafından halkalandığına yönelik bilgileri henüz bulamadık. Leylekler için bu dönem geç göç dönemi. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Göç eden bir leylek sürüsü yakalayabilirse, bu süre içinde göç edebilir. Olmazsa, kışı burada geçirecek.” dedi.
Yavru çakalın tedavi süreci
Doğal Yaşam Parkı, yalnızca kuşlara değil, diğer hayvan türlerine de şifa olmaya devam ediyor. Gaziemir’den getirilen 6 aylık yavru çakal, yürüyemeyecek halde ağır yaralarla tedaviye alındı. Veteriner hekimler tarafından ameliyata alınan çakal, sağlığına kavuşması için gözetim altında tutuluyor. İyileştikten sonra çakalın da doğal yaşam alanına bırakılması planlanıyor.
Ayrıca, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bir fabrikaya sığınan ve ateşli silahla yaralandığı tespit edilen kızıl geyik için de İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda tedavi süreçleri devam ediyor.