Karabağlar Belediyesi tarafından Bahçelievler Mahallesi Ulu Önder Caddesi’nde 4500 metrekarelik bir alanda temeli atılan Yeşilyurt pazar yeri inşaatı, belediyenin içinde bulunduğu ekonomik kriz gerekçe gösterilerek durduruldu. 250 tezgah ve 115 araçlık otoparkın yer alacağı pazar yeri, bölge halkının ihtiyaçlarını karşılama amacıyla planlanmıştı. 2025 yılında tamamlanması beklenen bu proje, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle askıya alındı. Projenin durdurulması, vatandaşlar arasında büyük bir hayal kırıklığına yol açtı.

Pzryeri

Yeşilyurt pazar yeri, Karabağlar Belediyesi’nin eski başkanı Muhittin Selvitopu döneminde başlatılmıştı. Selvitopu’nun büyük umutlarla başlattığı bu proje, bölge halkı için sadece bir pazar yeri değil, aynı zamanda sosyal bir merkez olarak planlanmıştı. Ancak, projenin durdurulmasıyla birlikte bu umutlar suya düştü. Karabağlar Belediyesi’nin ekonomik kriz gerekçesiyle aldığı bu karar bazı soru işaretleri yarattı.

Pazarcılar Odası sessizliğe büründü

Pazar yerleri konusunda çok hassas olan ve geçmişte en ufak aksaklıkta açıklama üzerine açıklama yapan Pazarcılar Odası’nın, böylesine önemli bir projeyle ilgili belediyenin kararına sessiz kalması dikkat çekti. Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Yeşilyurt Pazaryeri'nin temel atma törenine bizzat katılmış ve projeye desteğini açıklamıştı. Ancak, inşaatın durdurulmasıyla ilgili Başkan Erişen, haberinin olmadığını söyledi.

Oğlu Ulaşım Hizmetleri Müdürü oldu

Öte yandan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen'in oğlu Gani Erişen’i Karabağlar Belediyesi'nde Ulaşım Hizmetleri Müdürü olarak atadı. Hamdin Erişen’in, pazar yeri inşaatının geleceğine ilişkin sessizliğe bürünmesinde oğlunun müdür olarak atanmasının etkisi olduğu iddia edildi.

Karabaglarr

İzmir Pazarcılar Derneği'nden tepki: Pazarcılar Odası göz yumuyor!

İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, süreçle ilgili yaptığı açıklamada, Karabağlar'da yaşanan bu durumun bir kısmının da Pazarcılar Odası'ndan kaynaklandığını belirtti. Acar, "Bu süreçte ben Karabağlar'ın Meclis üyesiydim ve pazar yeri komisyonunda görevliydim. Pazar yeri inşaatının durdurulması biraz da Pazarcılar Odası'ndan kaynaklanıyor. Pazarcılar Odası Başkanı'nın belediyeyle kişisel ilişkileri var. Zaten ailesinden bazı kişiler belediyede çalışıyor. Pazarcılar Odası Başkanı, esnafın hakkını savunmuyor, görmezlikten geliyor. Bu, onun resmi görevi, bir maharet değil savunmak ama maalesef bunu yapmıyor. Bunun arkasında çok ciddi bir isyan var" dedi.

Acar, bu alanda esnafın zor şartlar altında çalıştığını belirtti. "Geçen yıl pazar yerinde basın açıklaması yapmıştım. Gittiler, kara fatmalar parkında dümdüz bir alana direksiz, elektriksiz bir alana esnafı taşımaya çalıştılar ve bir yıl içinde bitireceğiz dediler. O zaman da söyledim; 'Başkanım, bir yıl içinde bu pazar yeri bitmez' dedim. çünkü o dönem Muhittin Selvitopu 10 yılda 9 yıl inşaatı süren İzmir'in en küçük pazar yerini açtı. Dört müteahhit değişti. Bu tecrübeye dayanarak 'bitiremeyeceksiniz korkumuz var lütfen bu geçici pazar yerinin elektrik altyapısını, direklerini dikin çünkü yönetmeliğe uygun değil. Pazarcılar perişan bir kış geçirdi, bir kış daha geçirmek istemiyor dedim' şeklinde konuştu.

Gerekirse belediye önünde eylem yapacağız

Acar, Pazarcılar Odası Başkanının göz yumması ve yeni gelen yönetimin basiretsizliği nedeniyle mevcut durumun ortaya çıktığını vurguladı. Ayrıca, "Yeşilyurt pazar yerinin ihale ediliş şekli ve teslim süresi bellidir, ama maalesef bu işler ahbap-çavuş ilişkisi içinde yürüdüğü için bu durum ortaya çıkıyor. Şu an orası durduruldu, etrafı çevrili. Hem vatandaş hem de 750'yi aşkın pazarcı esnafımız çile çekiyor. Bu durumun %50'si belediyenin sorumluluğu ise %50'si de Pazarcılar Odası'nın bu işe göz yummasıdır. Esnafımız yoğun tepki gösteriyor. Şartlarda değişiklik olmazsa gerekirse eylem yapacağız" diyerek tepkisini dile getirdi.

Muhabir: Alperen Özdemir