Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel'in açıklamalarına göre, Türkiye'de doğurganlık hızının düşmesi ve yaşlı nüfusun artması gibi demografik değişimlerin ekonomi, sosyal güvenlik sistemleri ve kamu hizmetleri üzerinde önemli etkileri bulunuyor. 1968'den beri beş yılda bir gerçekleştirilen bu araştırmanın, doğum, ölüm ve göç gibi kritik verilerin zaman içindeki değişimini inceleyerek, politika ve stratejilerin geliştirilmesinde kılavuzluk ettiği vurgulanıyor.

Projenin TÜBİTAK'ın KAMAG programı desteğiyle yaklaşık 20 bin hane ile gerçekleştirileceği belirtildi. Araştırma, Türkiye'deki demografik yapının yanı sıra toplumsal ve anne-çocuk sağlığı politikalarının şekillendirilmesine de katkı sağlamayı amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı için kritik önem taşıyan verilerin de toplanacağı bu çalışma, Türkiye'nin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi ve coğrafi konumu nedeniyle yoğun göç ile karşı karşıya kaldığı bağlamda da özel bir yer tutuyor.

Araştırmanın yönetimi için oluşturulacak Yönlendirme Komitesi'nde ise Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, TÜBİTAK, Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nden temsilciler yer alacak.

Almanya Türkiye'ye Eurofighter satışını yeniden düşünüyor: Sebebi Avrupa'nın güvenliği... Almanya Türkiye'ye Eurofighter satışını yeniden düşünüyor: Sebebi Avrupa'nın güvenliği...

Bu proje, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi ve gelecek nesiller için daha sağlıklı bir toplum inşa edebilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Araştırma sonuçlarının, doğurganlık ve sağlıklı yaşlanma gibi alanlarda politika yapıcılar için öneriler sunması bekleniyor.

Muhabir: Ayşegül Koç