SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY / Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken Birgi, bu sürece hazırlık kapsamında önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Alan Yönetimi sürecinin başladığı, UNESCO adaylık dosyasının hazırlanmasında kritik bir aşamanın başlatıldığı duyuruldu. Birgi’nin bu süreçteki en önemli adımlarından biri olan tanışma ve koordinasyon toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası sürecine katkı sağlamak amacıyla bir araya gelen çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler katıldı. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez’in Alan Yönetimi Başkanlığı’na atanmasının ardından gerçekleştirilen toplantıya, Birgi Belediye Başkanı Mustafa Turan, İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Sedat Kirt, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri B. Ilgın Sözen, Sentrium Projesinden Aslı Çakır Dağlı ve Büşra Çelikalan, UNDP’den Seda Kutluk, TGA’dan Hasan Tahsin Karaali, Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sürev, TÜRSAB temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Birgi’ye gönül veren çok sayıda katılımcı yer aldı.

"UNESCO yolu için kararlıyız, heyecanlıyız"

Toplantıdaki ilk açıklama, Birgi Belediye Başkanı Mustafa Turan’dan geldi. Turan, Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası yolundaki sürecinin başladığını ve bu süreçte kararlılıkla ilerlediklerini vurguladı. Başkan Turan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“2012 yılından bu yana devam eden UNESCO yolculuğumuz, ortak bir çalışma sonucunda başarıya ulaşacak ve Birgi örnek bir kent olacaktır. Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kent Birgi’dir. Kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış birçok tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen ‘En İyi Turizm Köyleri’ listesinde yer alarak, tarihi ve kültürel mirasıyla öne çıkan Birgi, birkaç yıl içinde UNESCO Dünya Mirası adaylık sürecinde çalışmalarını tamamlayacaktır. UNESCO Dünya Mirası yolunda kararlıyız, heyecanlıyız.”

Birgi 1İlk adım: Alan yönetimi

Toplantı, UNESCO adaylık süreci için atılacak önemli adımlardan birisi olan Alan Yönetimi sürecinin başlamasıyla ilgili bilgilendirmelerle devam etti. Bu süreç, Birgi’nin tarihi ve kültürel varlıklarının korunması, geliştirilmesi ve dünya mirası statüsüne uygun bir şekilde yönetilmesi için atılacak somut adımların temelini oluşturuyor. Alan Yönetimi Başkanlığı’na atanan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, toplantıda yapılan çalışmaları ve sürecin işleyişini katılımcılara aktardı.

Esirgemez, UNESCO sürecinde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışılacağının altını çizerek, "Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için hep birlikte bu süreçte güçlü bir koordinasyon içinde çalışacağız. Bu noktada, Birgi'nin tüm paydaşlarının aktif katılımı ve işbirliği büyük önem taşıyor." dedi.

Paydaşların görüş ve önerileri alındı

Toplantıda, Birgi'nin UNESCO Dünya Mirası adaylık süreci ile ilgili yapılabilecek çalışmalar hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Toplantıya katılan isimler, süreçle ilgili fikirlerini ve önerilerini dile getirdiler. Bu öneriler, yönetim planı oluşturulurken dikkate alınacağı belirtildi. Her bir paydaş, Birgi’nin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması noktasında yapılabilecek katkılar hakkında görüşlerini sundu. Birgi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmesinin, hem kentin tarihî değerlerinin korunması hem de turizm açısından büyük bir kazanım sağlayacağı ifade edildi.

Toplantının sonunda, Alan Yönetimi süreciyle ilgili bir yönetim planı oluşturulacağı ve bu plan doğrultusunda çalışmalara hız verileceği vurgulandı.

Muhabir: Gamze Eskiköy