İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, bu projenin ilk "Efeler Yolu Pasaportu" sahibi olarak, Ödemiş’in Çobanlar Köyü'nden Lübbey Köyü'ne uzanan 9. etabını gaziler eşliğinde yürüyerek tamamladı. Etap sonrasında Dr. Elban, köylerdeki Efeler Yolu Dost İşletmeleri ağına yapılacak 50 milyon TL’lik hibe desteğini duyurdu. Vali Elban, bu yıl valilik bütçesinden 10 milyon TL'den fazla bir pay ayrıldığını ve restorasyon çalışmaları için de ek fon sağlandığını belirtti. “Efeler Yolu’nun kültürel mirasını yaşatmak ve doğru bir turizm anlayışı ile tanıtmak için tüm kamu kuruluşları olarak enerjimizi bu projeye harcıyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise Efeler Yolu’nun, bölge turizmine destek sunduğunu ve Estonya'daki bir yarışmada uluslararası ödül kazandığını ifade etti. Rektör Budak, “Bu projenin yarattığı yeni fırsatlarla bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağız ve üniversite olarak bu tür projelerle bölge turizmine bilimsel katkı sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
28 Rotadan Oluşuyor
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Özkaya, “Efeler Yolu, her biri 14-24 kilometre arasında değişen 27 ana etap ve 1 alternatif hat olmak üzere toplam 28 rotadan oluşmaktadır. Rotadaki köylerde Efeler Yolu Dostu İşletmeler ve her köye özgü köy mühürleri yer alır. Yürüyüşçüler, Efeler Yolu Pasaportu’nu edinerek geçtikleri köylerdeki mühürleri pasaportlarına ekleyebilirler. Tüm etapları tamamlayanlara ise altın mühür verilerek "efeleryolu" adresinde isimleri yayımlanır ve elektronik sertifika gönderilir” dedi.
Prof. Dr. Özkaya, projenin amacını, güzergâh üzerindeki köylerin kültürel, doğal, tarihi ve arkeolojik değerlerini korumak, tanıtmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak olarak özetlerken, Efe/Zeybek kültürünü uluslararası alanda tanıtmayı da hedeflediklerini belirtti. Projenin ayrıca, bölge halkı için yeni ekonomik faaliyet alanları oluşturarak tarım ve hayvancılıkla sağlanan ekonomik yapıyı desteklemeyi, gençlerin yaşadıkları topraklarda daha mutlu olmalarını sağlamayı ve göçü azaltmayı amaçladığını da ekledi.