Türkiye genelinde ihracat ise Temmuz ayında yüzde 13,8’lik bir artışla 22,5 milyar dolara yükseldi. EİB’nin Ocak-Temmuz 2024 dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 10 milyar 554 milyon dolara geriledi. Son bir yıllık ihracat toplamı ise 18 milyar 150 milyon dolar olarak kaydedildi.

Sektörler arasında büyüme devam ediyor

EİB’nin Temmuz ayında sanayi sektörleri ihracatı yüzde 6 artışla 825,8 milyon dolara, tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 4 artışla 605 milyon dolara çıktı. Madencilik sektörü ise yüzde 19’luk bir büyüme ile 111 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve 2024 yılının ihracat artış rekortmeni oldu.

Altın rekor kırdı: 1 gram altın 3 bin Türk Lirası! Altın rekor kırdı: 1 gram altın 3 bin Türk Lirası!

Sektörler arasında büyüme devam ediyorEİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 10’u ihracatını artırmayı başarırken, iki birlik 2023 yılı Temmuz ayı performansının gerisinde kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 190 milyon 447 bin dolarlık ihracat ile EİB bünyesindeki liderliğini sürdürdü. Bu rakam, geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 1 artış gösterdi.

Hazırgiyim ve su ürünlerinde öne çıkanlar

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Temmuz ayında yüzde 21’lik artışla 140,6 milyon dolarlık ihracat yaparak uzun zaman sonra EİB bünyesinde en çok ihracat yapan ikinci birlik konumuna yükseldi. Su ürünleri ihracatında Türkiye’nin lideri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise yüzde 2’lik artışla 129 milyon dolara ulaştı ve zirvede üçüncü sırada yer aldı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Temmuz ayında yüzde 19’luk bir artış göstererek 111 milyon dolara yükseldi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 107 milyon dolarlık ihracat ile 100 milyon dolar barajını aşan beş birlikten biri oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 6 artırarak 90,4 milyon dolara çıkardı.

Ege Bölgesi’nin ihracat performansı

Temmuz ayında Ege Bölgesi 2 milyar 554 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu rakam, 2023 yılı Temmuz ayında 2 milyar 329 milyon dolarken, yüzde 5’lik bir artış anlamına geliyor. İzmir, 1 milyar 402 milyon dolarlık ihracatla bölgenin yüzde 55’ini tek başına gerçekleştirirken, İzmir’deki serbest bölgeler Temmuz ayında 266 milyon dolarlık katkı sağladı. Manisa, 428,6 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Denizli 352 milyon dolar, Muğla 91 milyon dolar, Balıkesir 81 milyon dolar, Aydın 72,3 milyon dolar, Kütahya 38 milyon dolar, Afyonkarahisar 28,5 milyon dolar ve Uşak 26,3 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak EskinaziEkinazi: “Sürdürülebilirlik önemli”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Temmuz ayında elde edilen ihracat rakamlarının umut verici olduğunu belirtti. Eskinazi, “Temmuz ayındaki yukarı yönlü ihracat rakamlarının sürdürülebilir olması önemli. Döviz kurlarının enflasyon rakamlarına yakın bir seyir izlemesi gerekiyor” dedi. Eskinazi, EİB’nin son bir yıllık ihracatının halen yüzde 1 seviyesinde geride olduğuna da dikkat çekti. “TİM Başkanımız Mustafa Gültepe’nin de belirttiği gibi, Türkiye’de üretim maliyetleri Asya’daki rakiplerimizden yüzde 40-50 daha yüksek. Avrupa’daki bazı ülkelerden ise yüzde 15-20 daha yüksek. Emek yoğun sektörlerimiz başta olmak üzere birçok sektörümüz fiyat tutturamıyor ve rekabetçiliğimiz sürekli geriliyor. Toplumda istihdamı, refahı ve sosyal barışı koruyabilmemiz için ihracat hedeflerimizi tutturmamız gerekiyor. Bunun için ihracatçıya nefes aldıracak adımların atılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatta önde gelen ülkeler

Temmuz ayında EİB’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, 154,5 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Almanya’ya yapılan ihracat Temmuz ayında yüzde 4 artış gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri ise yüzde 28,5’lik bir artışla 141,4 milyon dolara çıktı ve ikinci sıraya yükseldi. İngiltere, yüzde 19,4 artışla 90 milyon dolara ulaştı ve üçüncü sıraya yükselerek İtalya ve İspanya’yı geride bıraktı.

Muhabir: Osman Günden