Araştırmacılar, Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'ndeki Tarım Havzası'nda bilim dünyasını heyecanlandıran önemli bir keşif gerçekleştirdi. Taklamakan Çölü'ndeki Xiaohe halkına ait mezarlarda, ölülerin baş ve boyun bölgelerine yerleştirilen peynir parçaları keşfedildi. Bilim insanları, bu antik peynirleri analiz ederek o dönemde kefir peyniri üretildiğini ortaya koydu. Bulgular, "Cell" dergisinde yayımlanarak antik DNA araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını müjdeledi. "Cell" dergisinde yayımlanan sonuçlarla Tarım Havzası’ndaki mumyalarda 2003’te keşfedilen "beyaz maddeleri" inceleme altına alındı. Yapılan DNA testlerinde inek ve keçi DNA’sının yanı sıra, kefir peynirinde sıkça bulunan "Lactobacillus kefiranofaciens" ve "Pichia kudriavzevii" gibi bazı bakteri türleri de tespit edildi.

477697

Nadir ve değerli bir bulgu

Araştırmacılardan Fu Çiaomey, bu bulguyu "bilinen en eski peynir örneği" olarak tanımlayarak, eski insanların beslenme alışkanlıkları ve kültürleri hakkında değerli bilgiler sunduğunu vurguladı. Fu, peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunmasının zorluğuna dikkat çekerek, bu keşfin nadir bir fırsat sunduğunu belirtti. Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması son derece zordur. Bu durum, bu keşfi nadir ve değerli kılmaktadır" şeklinde konuştu.

Eşi benzeri görülmemiş bir çalışmadır"

Araştırmacılar, "Lactobacillus kefiranofaciens" bakterisinin gelişimini de inceleyerek bu yaklaşık 3.500 yıllık süreçte bakterinin insanlara daha iyi uyum sağladığını gün yüzüne çıkardı. Fu, günümüzde üretilen kefirdeki probiyotik bakterilerin bağırsaklarda bağışıklık tepkimelerine yol açma olasılığının daha düşük olduğunu belirtti. Bu bulgunun, bakterinin son 3.500 yıl içinde nasıl evrildiğini gözlemleme fırsatı sunduğunu vurgulayarak, "Eşi benzeri görülmemiş bir çalışmadır" şeklinde ifade etti.

Kaynak: AA