Son Mühür / Merve Turan - Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, bağımlılıklarla mücadelede ilk ve en önemli adımın farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Bağımlılıklarla mücadelede en önemli adım farkındalık yaratmaktır. Sigara içen herkesin bağımlılıktan kurtulmak için bir adım atması, hem kendi sağlığı hem de toplum sağlığı için büyük bir kazanım olacaktır.
Sigaranın içerdiği nikotin, beynin ödül mekanizmasını etkileyerek bağımlılığı pekiştirir. Nikotin bağımlılığı, madde bağımlılığı sınıfına girer ve uyuşturucu madde bağımlılıkları kadar ciddi bir bağımlılık türü olarak değerlendirilir” diye konuştu.
"Günlük aktiviteleri bile zorlaştırır"
Sigara dumanı, 7 binden fazla kimyasal bileşen içerir ve bunların en az 70’i kanserojen etkilidir. Dr. Işık, sigaranın akciğer sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini açıklayarak, “Sigara, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gelişimine neden olarak hava yollarında ve akciğer dokusunda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açar.
Bu hastalık nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam üretimi ile kendini gösterebilir. Sigara içenlerde bu hastalığa yakalanma riski, içmeyenlere göre yaklaşık 15-30 kat daha fazladır. Ayrıca sigara, solunum yollarındaki savunma mekanizmalarını zayıflatarak zatürre ve bronşit gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Akciğer kapasitesini zamanla azaltarak oksijen alımını zorlaştırır ve kronik solunum yetmezliğine yol açarak günlük aktiviteleri bile zorlaştırır.” dedi.
"Sigarayı bırakmak için asla geç değildir"
Sigaranın, hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yarattığını vurgulayan Dr. Erdemir Işık, sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulunarak, “Sigara bağımlılığı bir hastalıktır. Ancak doğru destek ve tedavi yöntemleriyle sigarayı bırakmak mümkündür. Nikotin replasman tedavileri (NRT) kapsamında nikotin sakızı, bantları ve pastilleri, nikotin ihtiyacını azaltarak sigarayı bırakma sürecini kolaylaştırabilir.
Davranışsal terapilerle profesyonel destek almak, sigarayı bırakma sürecinde motivasyonu artırabilir. Hekimlerin önereceği bazı ilaçlar da bağımlılık belirtilerini azaltmada etkili olabilir. Sigarayı bırakmak için asla geç değildir.
Her yaşta sigarayı bırakmak sağlık açısından fayda sağlayabilmektedir. Akciğerler kendini yenileyebilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün hale gelebilir. Sağlıklı bir nefes için sigaraya dur demek, atılacak en önemli adımlardan biridir.” ifadelerini kullandı.