İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı çerçevesinde, sokak köpeklerinin sayımına başladı. İlçe belediyelerinin de destek verdiği bu projede, sayım ekipleri sokaklarda tespit ettikleri her hayvanı detaylı şekilde kayıt altına alıyor. Köpeklerin kısır olup olmadığı, cinsiyeti, takılı tasma ya da küpe gibi detaylar ve yaşları not ediliyor. Fotoğraflanan köpeklerin bulunduğu alanların koordinatları da veri tabanına işleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı'nın Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen bu çalışma sonunda, sokak köpeklerinin mahallelere göre dağılım haritası oluşturulacak. Sahipsiz hayvanların yoğun olduğu bölgeler tespit edilecek. Ayrıca, eylem planı kapsamında kedilerin sayımı da yapılarak mahalle bazında kedi nüfusu hakkında veri elde edilecek.
11 metropol ilçede çalışma yapılacak
Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürlüğü’nde görev yapan biyolog Ömer Döndüren, ilk aşamada 11 metropol ilçede sahipsiz hayvan sayımına odaklanacaklarını belirtti. Türkiye’de ilk defa İzmir’de bu kapsamda bir çalışma yapıldığını vurgulayan Döndüren, “Bizim için en önemli verilerden biri sokaktaki köpeklerin yüzde kaçı kısır? Çünkü biz bunu bilmiyoruz. İzmir'de yılda kaç kedi, köpek kısırlaştırılıyor? Bunu biliyoruz. İlçe belediyelerinde ve Büyükşehir’de bunların verileri var. Ama sokaktaki durumu bilmiyoruz. O nedenle bu güzel bir veri olacak” dedi.
Popülasyon kontrolü
Sayım işlemlerinin ilerleyen yıllarda da tekrarlanacağını belirten Döndüren, amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “Böylece popülasyonun nereye gittiğini, nasıl değiştiğini, azalma veya artış eğilimlerini belirleyeceğiz. Bizim niyetimiz sokaktaki köpekleri bir şekilde uyutmak ya da farklı çözümler değil. Kısırlaştırmayı arttırarak, sayıları takip ederek, popülasyonu kontrol altına almak istiyoruz. Daha önce hiç sayım yapılmamış. Elde edeceğimiz veriler ile gelecekteki politikalarımız şekillenecek.” dedi.
Planın detayları
Eylem planı doğrultusunda; paydaşlarla iş birliği geliştirilmesi, mevcut durumun tespiti ve kapasite artırımının sağlanması amaçlanıyor. Sahipsiz köpek popülasyonunu yönetmeye yönelik çalışmalar planlanacak. Ayrıca, taktiksel şehircilik çözüm atölyeleri düzenlenecek, dijital altyapının iyileştirilmesi ve bakım evi kapasitesinin artırılması gibi konulara öncelik verilecek. Özellikle sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi çalışmaları da yoğunlaştırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri personelinin yanı sıra altyapı imkânları geliştirilecek. Köpek popülasyonunun insan ve diğer hayvan sağlığı üzerindeki potansiyel risklerini azaltmak için çeşitli projeler uygulanacak.
Sayım nasıl yapılıyor
Sayım, WSPA'nın önerdiği yöntemle, örnekleme esasına dayalı olarak ve mahallelerin renklendirilmesi metodolojisiyle seçilen 130 mahallede gerçekleştiriliyor. Her sayım ekibi günde 2 mahallede çalışma yapılırken, ekipler, farklı meslek gruplarından ve yeterli donanıma sahip kişiler arasından seçilmekte. Sayım sırasında, mahallelerin mümkün olduğunca geniş bir kısmı kapsanarak, yürüyerek sayım yapılıyor. Sayımlar, köpek aktivitesinin en yoğun olduğu gün doğumu ve saat 10.00 arasında yapılmakta. Yaz mevsiminde sıcaklıkların etkisi nedeniyle, sayım genellikle diğer mevsimlerde tercih edilmekte.