İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim mahallelerini kapsayan, 540 hektarlık alanın hiçbir bilimsel gerekçe göstermeden riskli alan olarak ilan edilmesi tepki çekmişti. Bu on mahallede yaşayan vatandaşların süreci mahkeme taşıması sonucu İzmir İdare Mahkemelerinden döndü. Son olarak Eylül/Ekim 2022 tarihinde askıya çıkarılan 316 hektarlık alanı kapsayan 2-3-4-5. Etaplara ilişkin Nazım İmar Planı İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce 15.03.2024 Tarihinde; aynı 540 hektarlık alanda 101,4 hektarlık alan için 13. defa hazırlanan ve 01.03.2023 Tarihinde askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı İzmir 4. İdare Mahkemesi’nce 23.10.2024 Tarihinde bir kere daha iptal edildi.
İMAR PLANLARINDA BÜTÜNSELLİK İSTİYORUZ
Konuyu Son Mühür’e değerlendiren Limontepe Kentsel dönüşüm Derneği Başkanı Doğan Yüksel, bölgedeki dönüşümün idare tarafından sürüncemede bırakıldığını söyleyerek, “Aralık ayında 13 yıl olacak. 12 yıldır burası riskli alan ilan edildi. Toplam 540 hektarlık bir alan. Burasıyla ilgili açtığımız tüm davaları kazandık. Bir türlü idare gerekli planları çıkartmıyor. Biz imar planlarında bir bütünsellik olmasını istiyoruz. İmar planlarına, bilirkişi raporlarına biz katılıyoruz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü katılmadığını beyan ediyor. Bölgede şehircilik ilkelerine uymadan kentsel dönüşüm yapılmak isteniyor” dedi.
TAPUSUZLAR VE İŞ YERLERİNİN AKIBETİ MUAMMA
Bölgede çok sayıda iş yeri ve tapusuz yerleşim olduğunu hatırlatan Yüksel, “Belirlenen alanda 5 bin tapusuz var. Biz bunların da kayda girmesini istiyoruz. Alanda yüzlerce iş yeri var, bunların mağduriyetleri ne olacak? Yıllardır esnaflık yapanların durumu ne olacak? Bölgede mülkiyet sorunu çözülemiyor. Yeşil alanlar eksik. İdare plan mevzuatlarına uymuyor. Misal, 10 dönüm yeşil alan ayrılması gerekirken, 2 dönüm ayrılıyor. Son 5000’lik planlarda mevcut okulun olduğu alan yeşil alan, yeşil alan olan yer, okul alanı olarak ayrılıyor. Böyle olunca da süreç 13 yıla geldi” ifadelerini kullandı.
“BİZ DÖNÜŞÜME KARŞI DEĞİLİZ”
Kentsel dönüşümü yargıya taşıyarak süreci uzattıkları yönündeki iddialara da tepki gösteren Limontepe Kentsel dönüşüm Derneği Başkanı Doğan Yüksel, “Biz kentsel dönüşüm olmasın gibi bir anlayışın içinde değiliz. Bu işi engelleyen de biz değiliz. Bakanlık mevzuatı uygulamıyor, mülkiyet hakkımız risk altında bırakılıyor. Burada planları bakanlık yapıyor ama belediye de kulağının üstüne yatıyor. Yetkimiz yok diyerek süreçten sıyrılıyorlar, sonuçta biz hizmet alamıyoruz. Ben 60 yaşındaydım süreç başladı, 75 yaşıma geldim. Bizimle temas sağlanmasını istiyoruz, bütünsel bir imar planı istiyoruz. Her müdür değiştiğinde, her bakan değiştiğinde süreci baştan anlatmak zorunda kalıyoruz ve her şey sanki baştan başlıyor. Seçim zamanı geldiğinde evet evet diyorlar, sonra arayan soran olmuyor” dedi.
KİMSE TAPUSUNU VERMEK İSTEMİYOR
Bölgede kentsel dönüşüm için getirilen şirketlere vatandaşların güvenmediğinin de altını çize Yüksel, “Yıllarca çalışarak, didinerek bin bir zorlukla aldığımız evlerimizin tapularını idarenin yönlendirmesiyle bir şirkete de devretmekten vatandaşlarımız imtina ediyor. Sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Kimse tapusunu vermek istemiyor, mülkiyet hakkından vazgeçmek istemiyor” dedi.
Limontepe Kentsel dönüşüm Derneği Başkanı Doğan Yüksel