Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünde, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Norm Tooling iş birliğiyle hayata geçirilen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı” (NEET PRO) kapsamındaki Konak İş Eğitim Merkezi Projesi'nin kapanış konferansı Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Sanayide nitelikli iş gücü açığını gidermeyi hedefleyen ve 18-29 yaş arasındaki gençlere istihdam olanağı sunan projenin kapanışına; İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Burçin Önder, Norm Tooling İş Birimi Direktörü Birol Durdu, Konak Belediyesi Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Müdürü Bülent Köstem, Konak İş Eğitim Merkezi Proje Koordinatörü Öykü Özen, İŞKUR Konak Şubesi temsilcileri, Konak İş Eğitim Merkezi mezunları ve sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri katıldı.

"Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halindeyiz"Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halindeyiz

Genç işsizliği ile sanayi sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacını eş zamanlı olarak ele alan projenin kapanışında konuşan Konak Belediyesi Ar-Ge Müdürü Bülent Köstem, Konak İş Eğitim Merkezi’nde eğitimlerin sürdürüleceğini belirtti. Köstem, “Bu projede ortağımız olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne, Norm Tooling’e çok teşekkür ederiz. Konak İş Eğitim Merkezimizde istihdam birimimiz tarafından eğitimler verilmeye devam edecek. Şimdiden çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halindeyiz.” dedi.

Faaliyetlere devam edecek

Konak İş Eğitim Merkezi Proje Koordinatörü Öykü Özen, Konak Belediyesi Toros Sosyal Tesisleri’nde kurulan merkezin faaliyetlerine devam edeceğini ve kurs programlarının ilk başvurularından son gününe kadar yüzlerce gence ulaşıldığını belirtti. Özen, “Kurs programlarının ilk başvurularından son gününe kadar yüzlerce gence erişildi ve kariyer yolculuklarında bir perspektif yaratabilmek adına da çalışmalar sürdürüldü. Bugün, Konak İş Eğitim Merkezi’nin ilk kursiyerlerini, mesleki yeterlilik belgeleri ile kariyer yolculuklarının yeni bir bölümüne uğurlamaktan mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“İşsizlik memleket meselesi"İşsizlik memleket meselesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Burçin Önder, işsizlikle ilgili istatistiklerde kadın ve genç işsizlerin oranının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, Konak İş Eğitim Merkezi Projesi’nin önemini dile getirdi. Önder, “İşsizlik memleket meselesi. Bu projemiz belirsizlik ve güvencesizlik içinde olan, iş bulma ümidini kaybetmiş gençleri aynı paydada buluşturmak üzerine kurgulandı. Biz de üniversitemiz olarak Norm Grubu ve Konak Belediyesi’yle beraber gençlere yol açtık. Bu projenin sonunda da hem kadın CNC tezgah operatörleri hem de genç operatörlerimiz işe yerleşti. Bundan sonra da Konak Belediyesi’yle beraber bu tarz projeleri yürütmek istiyoruz” dedi.

Ege Bölgesi'nde 21-25 Ekim hava durumu! İzmir, Aydın ve Manisa'da 5 günlük hava tahmini! Ege Bölgesi'nde 21-25 Ekim hava durumu! İzmir, Aydın ve Manisa'da 5 günlük hava tahmini!

Sanayide kadınların başarısı

Norm Tooling İş Birimi Direktörü Birol Durdu, sanayi sektöründe kadın çalışanların başarısının altını çizerek, “Bu proje bizim için çok değerliydi. Proje covid süreci sonrasında yapıldığı için bu süreçte meslek lisesinden mezun olan arkadaşlarımızın iyi eğitim alamadan mezun oldukları keşfedildi. Hem holding olarak son yıllarda yaptığımız ataklarla hem de bu projeyle, özellikle üretim ve sanayi sektöründe kadın çalışanlarla birlikte çok başarılı sonuçlar çıkarttık. Böyle bir proje içerisinde olduğumuz için çok mutluyuz. Katkı sağlayan Konak Belediye Başkanımıza, İzmir Ekonomi Üniversitesine ve sanayi kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz. Çok sayıda arkadaşımızı sanayiye kazandırdık, devamı da gelecek” dedi.

"Kendimi geliştirmek için çok iyi bir fırsat"Kendimi geliştirmek için çok iyi bir fırsat

Kapanış konferansında Gazaltı kursiyeri Yunus Emre Karabulak ve CNC Torna Tezgahı kursiyeri Turgut Umut Tuncel, kursiyerler adına konuşma yaptılar. Eğitimler ve sınavlar sonunda aldıkları belgelerin uluslararası platformda geçerliliğinin önemine değinen Yunus Emre Karabulak, “Ne iş ne de okul olarak bir geleceğimin olmadığını düşünüyordum. Ama bu fırsat bana hem kendimi geliştirmeye hem hayatıma yeni bir şey katmaya dair yapabilecek bir şey olduğunu gösterdi.  Aldığım sertifikayla yurtdışına çıkmak istiyorum. Bu, kendimi geliştirmek için çok iyi bir fırsat” dedi.

Kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri 

CNC Torna Tezgahı kursiyeri Turgut Umut Tuncel, Konak İş Eğitim Merkezi’nde mesleki eğitimin yanı sıra verilen kişisel gelişim eğitimlerinin faydasını vurguladı. Tuncel, “Ben aslında elektrik mezunu olmama rağmen bu kursta CNC torna tezgahı programcılığı ve operatörlüğüyle tanıştım ve çok sevdim. Bu eğitimlerin yanında bize verdikleri kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri aldık ve bu eğitimlerde öğrendiğimiz bilgiler altın değerinde”  diye konuştu.

İki ana dalda kurs programıİki ana dalda kurs programı

Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünde, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Norm Tooling iş birliğiyle gerçekleştirilen Konak İş Eğitim Merkezi Projesi kapsamında iki ana dalda kurs programı sunuldu. Konak Belediyesi Toros Sosyal Tesisleri’nde oluşturulan Uygulama Atölyesi ve Teorik Eğitim alanlarında 5 ay süresince CNC Torna Tezgahı ve Gazaltı Kaynakçılığı eğitimleri verildi. Mesleki eğitimlerin ardından genç kursiyerler, Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavlarına katıldılar ve başarılı olanlar sertifika almaya hak kazandılar. Yüzde 50 istihdam garantisi sunan proje, kursiyerlerin iş bulmaları için bir köprü görevi gördü. Norm Holding ve diğer sanayi kuruluşlarıyla yapılan görüşmelerle kursiyerlerin ilgili firmalarla bağlantıları sağlandı.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN