Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Entomoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Turanlı, beyaz sineklerin İzmir’de özellikle yeşil alanlarda ve erkek dut ağaçlarının yapraklarında yoğun olarak görüldüğünü ifade etti. "Bu yıl, bu tür beyaz sinekler, bilinen zararlı türlerden farklı olarak kentsel bir zararlı olarak ortaya çıkmış durumda. Dut yaprakları bu zararlıların en çok tercih ettiği konaklama yerleri arasında." dedi. Beyaz sineklerin konukçu dizilimlerinin oldukça geniş olduğunu belirten Turanlı, sadece dut ağaçları değil, birçok farklı bitkide de beslenebildiğini ve konaklayabildiğini vurguladı.

İlk Çin'de görülmüş
Beyaz sineklerin, daha önce Yunanistan ve Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Turanlı, "Bu tür ilk olarak Çin’de kayıtlara geçmiş. Daha sonra Mısır’a kadar yayılmış ve şu an Akdeniz bölgesinden Türkiye’ye doğru hareket ettiği görülüyor. İstilacı bir tür gibi duruyor." şeklinde konuştu. Son yıllarda Türkiye’ye giren birçok istilacı türün, özellikle Batı Karadeniz Bölgesi’nde ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Turanlı, bu durumun çevresel denge açısından önemli tehditler oluşturduğunu ifade etti.

Yurt dışından gelen bitkiler incelenmeli
Prof. Dr. Turanlı, yurt dışından getirilen bitkisel materyallerin dikkatle incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. "Süs bitkileri, üretim yapıldığı ülkelerden başka ülkelere iletilirken üzerlerinde taşıdıkları hastalık ve zararlılarla birlikte gelmekte. Bu durum, yeni bir habitatta çoğalmalarına neden olabiliyor. Karantina müdürlüklerinde incelenme süreçleri bazen kısaltılıyor, ancak bu kesinlikle yapılmamalı." dedi. "Çünkü, kilometrelerce uzaktan bulaşma ihtimali olmayan bir zararlı, birkaç saat içinde ülkemize bulaşabiliyor ve popülasyonu hızla artabiliyor." diye ekledi.

İlaçlanmamalı
Beyaz sinekler için panik yapmanın ve yoğun bir ilaçlama programı uygulamanın gereksiz olduğunu belirten Prof. Dr. Turanlı, "Beyaz sinek için ilaçlama önermiyoruz. Dut yaprakları yaklaşık iki hafta içinde dökülecek ve bu süreç sonunda zararlının popülasyonu da doğal olarak azalacak. Eğer ilaçlama yapmadan bu süreci geçirirsek, önümüzdeki yıllar için bu zararlının dengeye girme ihtimali yüksek." şeklinde konuştu. Doğanın kirletilmemesi ve insan sağlığının korunması adına bu süreçte doğal düşmanlarıyla buluşarak kontrol altına alınmasının beklendiğini ifade etti.

Soğuk hava ile kaybolacaklar
Prof. Dr. Turanlı, havaların soğumasıyla beyaz sineklerin dinlenmeye geçeceğini ve dut yapraklarının dökülmeye başlayacağını belirtti. "Bu süreç, zararlıdan bu yıl için kurtulmamıza yardımcı olacak. Önümüzdeki yıl için bu zararlıların hangi bitkilerde yoğunlaştığını ve yoğunluğun nasıl değişeceğini izlemeyi planlıyoruz. Ciddi bir şikayet var. Eğer önümüzdeki yıl bu şikayetler tekrar ederse, nasıl bir mücadele programı yapılacağına dair hazırlık yapmamız gerekecek." dedi.

İnsan sağlığına zararlı değil
Beyaz sineklerin evlerde görülmesinin beklenmediğini aktaran Prof. Dr. Turanlı, "Beyaz sinekler konukçusuna bağlı zararlılar. Vatandaşlardan gelen şikayetlerin bir kısmında, farklı böceklerin olduğu gözlemleniyor. Beyaz sinekler, bitkilerin üzerinde uçuşsalar bile, çok fazla uzaklaşmıyorlar ve tekrar aynı ya da yanındaki bitkilere konuyorlar." dedi. Bu türün insan sağlığı için hiçbir olumsuz etki yaratmadığını belirten Turanlı, "Burnumuza ya da ağzımıza kaçsalar bile, tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlık yaratmazlar. Bu nedenle, halkın rahat olması önemlidir." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: DHA