SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY/ Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aralık ayı meclis toplantısını Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında, İzmir Ticaret Odası (İZTO) gerçekleştirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, döviz kurlarındaki artış ve Türk sanayisinin yaşadığı ekonomik zorluklar masaya yatırıldı. Yorgancılar, döviz kuru artışlarının ihracatta rekabeti imkansız hale getirdiğini belirtirken, KOBİ’lerin yaşadığı kredi zorluklarını anlattı.
"Bu kur artışıyla rekabet imkansız"
Yorgancılar, döviz kurlarındaki artışa dikkat çekti ve bu durumun Türk sanayicisinin ihracatta rekabet etmesini imkansız hale getirdiğini ifade etti. 2024 yılı itibariyle dolar/TL’nin yaklaşık yüzde 19, Euro/TL’nin ise yüzde 13 oranında arttığını ifade eden Yorgancılar, “TCMB politika faizi, yüzde 42,5’den yüzde 50’ye yükseltildi. Faiz, Mart ayından itibaren sabit tutuldu. Enflasyon yüzde 65’ten yüzde 45’lere geriledi. Yılın 9 aylık bölümünde Türkiye, ortalama yüzde 3,3 büyürken, imalat sanayi binde 6 küçüldü. Dolar kuru Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 19, Euro/TL yüzde 13 arttı. Bütün illerimizde aynı sıkıntı yaşanıyor. İzmir’de de durum değişmedi. Enflasyonist süreç, satın alma kısıtlamaları ve döviz kurundaki artışlar sanayi üzerindeki baskıyı artırıyor" dedi.
"Kobilerin kapatılması ülkenin büyümesini olumsuz etkiliyor"
Yılın son çeyreğine ait büyüme verisi açıklayan Yorgancılar, "Buna göre 3. çeyrekte Türkiye yüzde 2,1 büyürken, imalat sanayi yüzde 2,8 daraldı. Her zaman ifade ettiğim gibi Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi imalat sanayinin büyümesi ile doğru orantılıdır. Yüzde 2’lik büyüme potansiyelimizin altındadır. Bu büyüme rakamlarıyla biz işsizliğin önüne geçemeyiz. Oldukça zor bir yıl geçiren ve neredeyse günü kurtararak bugüne gelen sanayicimizin desteklenmesinin zaruriyeti, ihracatçımızın önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Oldukça zor bir yıl geçiren ve neredeyse günü kurtararak bugüne gelen sanayicimizin desteklenmesinin zaruriyeti, ihracatçımızın önündeki engellerin kaldırılmasının gerekliliği bu grafikte görülmektedir. Bugün hala ihracat bedellerinin yüzde 30 oranında bankaya satışı, reeskont kredilerinde teminat mektubu gibi zorunluluklar elimizi kolumuzu bağlıyor. Yüzde 50’lerdeki faiz ile kredi çekemeyen KOBİ’lerimiz kapasite daraltıyor. Bunlar da ülke büyümesine olumsuz yansıyor. Bizim bu konuları artık çözerek 2025 yılına girmemiz gerekiyordu" dedi.
Yorgancılar, sanayicilere seslendi
Yorgancılar "İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğiyle, sanayicilere özel, “Sanayide Yeşil Dönüşüm Teknik Destek Programı” bilgilendirme toplantısını online düzenledik. Yeşil Mutabakatın bir gereği olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında, ihracatının yüzde 50 gibi büyük bir kısmını AB’ne yapan sanayicimiz için karbon ayak izini hesaplayarak, ithalatçısına bildirme yükümlülüğü getirilmişti. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren mali yükümlülükler getirecek bu süreçte, sanayicimiz kurumsal olarak çevresel etkilerini hesaplamak zorundadır" dedi. Ayrıca, yapılan son mevzuat düzenlemelerini hatırlatan Yorgancılar, "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği"ne göre, yeniden değerleme oranı 2024 yılı için yüzde 43,93 oldu. Türkiye, karşılıklı ticaret ve taşımacılığı kolaylaştırmak amacıyla, Letonya, İtalya, KKTC ve Ukrayna ile anlaşma imzaladı. Tütün ithali, sadece tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılabilecek" diyerek sözlerini noktaladı.