Fiziksel ve ruhsal olarak hiçbir şey yapmak istememesi, her şeyin yorucu ve tüketici olduğunu düşünmesi tükenmişlik sendromu duygusunu kabullenmesi anlamına da gelmektedir. Kişiler üzerinde farklı belirtiler ile ortaya çıkması ve kişinin yorgun, bitkin hissetmesi ise en çok gözlemlenen etkileri arasında yer almaktadır. 

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Gözle görülür ve dışarıdan hissedilebilir pek çok etkenin bulunması tükenmişlik sendromu belirtileri arasında yer alan günlük hayatını doğrudan etkileyebilecek faktörler arasında duyarsızlık en belirgin duygu yoğunluğudur. Gergin ve stresli hissetmesi, halsiz ve hiçbir şey yapmaktan keyif almaması ise beden olarak da savunmasız kalmasına neden olabilir. Tükenmişlik sendromu belirtileri arasında yoğun bir halsizlik ve duyarsızlık belirlenmesi ve çok daha kısa süre içerisinde bireysel kimliğinden uzaklaşması ise gözlemlenen faktörler arasında yer almaktadır.

Tükenmişlik Sendromuna Sebep Olan Etkenler Nelerdir?
Tükenmişlik sendromuna neden olan etkenler arasında en çok görülenlerden biri olarak kontrol edememe ve mobing gibi yönetici kaynaklı iş sorunları gösterilebilir. İş yerinde sosyal destek eksikliği, özel hayat ve iş dengesinin sağlanamamasının yanı sıra iş kapasitesinin kişinin çok üstünde olması da gösterilebilir.  Yöneticilerin yüksek beklentisi ve olumsuz iş dinamikleri sebebiyle görülen tükenmişlik sendromuna neden olan etkenler arasında kişisel sebepler ve özel hayatla ilgili durumlarda gözlemlenebilir.
 
Ruhsal Olarak Çökmek Ne Demek?

Ruhsal Olarak Çökmek Ne Demek?
Yoğun bir halsizlik ve bitkinlik hissedilmesi uzun süre özel hayattan ve iş hayatından kopukluk gibi sebepler dolayısıyla kısa süre içerisinde farklı belirtiler ile kendisini gösteren ruhsal çökme sebebiyle kişilerin hayata bakış açısı da değişebilir. Bir başka bakış açısı ile depresyon olarak da görülen ruhsal çökme hali çok kısa süre içerisinde atlatılabilir ya da uzun süreçlerde de gözlemlenebilir.

Tükenmişlik Sendromu En Sık Hangi Mesleklerde Görülür?
Çok yoğun çalışma şartları, mobing ve yetersizlik hissinin ortaya çıkması ile tükenmişlik sendromu en sık görülen meslekler arasında öğretmenlik ve sağlık sektörü gösterilebilir. Özel iletişim yeteneklerine ihtiyaç duyulan meslek dallarında tükenmişlik hissi görülmesi, çok daha bitkin ve halsiz hissetmeleri gibi durumlarda gözlemlenebilir.
 
Tükenmişlik Sendromu Yaşayan Kişilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromu Yaşayan Kişilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Yoğun baskıya maruz kalmış ve yoğun stres altında çalışan veya yaşamını sürdürmeye çalışan tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerin ortak özellikleri arasında pek çok aktif durum gösterilebilir.

Bu durumlar arasında gösterilebilecek örnek durumlar ise şu şekilde belirtilebilir;
Huzursuzluk
Keyif alamamak
Değersizlik hissi
Özgüven azalması
Bitkinlik hali
Sinirlilik hali
Çevreye yabancılaşma
Tükenmişlik Evreleri Nelerdir?
Günümüzde yaşanan yoğun çalışma şartları ve yoğun güncel hayat içerisinde oluşan tükenmiş evreleri 4 farklı şekilde gözlemlenebilmektedir. Bu evreler ise şu şekilde ayrıştırılabilir;
Sevk ve coşku evresi
Durağanlaşma evresi
Engelleme evresi
Umursamazlık evresi

Tükenmişlik Sendromuna İyi Gelebilecek Yöntemler Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromuna İyi Gelebilecek Yöntemler Nelerdir?
Kişinin kendini yalnız hissetmesine engel olmak ve çok daha rahat bir şekilde desteklendiğini hissettirmek tükenmişlik sendromuna iyi gelebilecek yöntemler arasında gösterilebilir. Egzersiz yapmak ve sevdiklerinizle vakit geçirmek ise kişinin hormonal olarak da rahatlamasını sağlayacak ve odağınızın değişmesinde etkili olacaktır.  Tükenmişlik sendromuna iyi gelebilecek yöntemler arasında kişinin durumuna göre stres yönetimini azaltması çok daha aktif bir yöntem olacaktır.

Muhabir: Balamir Yıldız