Adayların tercih listesi oluştururken dikkat etmesi gereken detaylara özen göstermesi ve hayal ettikleri bölümleri öncelikli olarak ilk sıralara yazmaları gereklidir. Sonrasında ise sıralamalarına en yakın olan üniversite programlarını yazmaları çok daha doğru bir tercih listesi hazırlamalarını sağlar.
Adaylar üniversite tercihleri yaparken puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde bulundurarak hangi tablolardan tercih yapacaklarını belirleyebilir. Sadece kendi bölümleri ile ilgili olan tablo üzerinden tercihlerini sıralamaya alarak yazma hakkına sahiptir. Adayların tercih yapacakları zaman dilimi içerisinde tüm listeyi doldurmak gibi bir zorunluluğu ise bulunmamakla birlikte istedikleri kadar tercih yapma hakkına sahip olduklarının da altı çiziliyor.

YKS Tercihleri Nerede Yapılır?

YKS Tercihleri Nerede Yapılır?

YKS tercihleri adaylar için belirlenen ekranda ve belirlenen zaman dilimi içerisinde internet adresleri üzerinden bölüm seçimi ve sıralama yaparak tercih işlemlerini tamamlayabilir. ÖSYM tarafından adaylar için 24 tercih hakkı sunulmakta olup en çok istedikleri bölüm ve üniversiteden başlayarak bir sıralama yapmaları çok daha doğru olacaktır. Tercih yapacak olan adayların ÖSYM sayfasında bulunan YÖK Atlas tercih robotundan yararlanarak da işlemlerini tamamlaması mümkündür 
Tercih dönemlerinde liste hazırlandıktan sonra YKS tercihleri için değişiklik yapmak isteyen adayların süre sonlanana kadar bulunan zaman diliminde okul ve bölümlerini listeden çıkartma veya değiştirme hakları bulunmaktadır. 
 
Üniversite Kaç Tercih Hakkı Bulunur?

Üniversite Kaç Tercih Hakkı Bulunur?
ÖSYM tarafından yayınlanan tercih klavuzunda bulunan üniversite tercih hakkı sayısı 11 gün boyunca sürecek olan dönemde 24 adet olarak belirlenmiştir. Tercihler yapılırken taban puanları ve tercih klavuzunun dikkatlice incelenmesi ise çok önemli bir yere sahip olması ile dikkat çekiyor.
Her yıl belirlenen üniversite tercih hakkı sayısı tamamını kullanmak zorunluluğu bulunmamakla birlikte adayın istediği bölümleri ve üniversiteleri yazarak da tercih hakkını kullanabilir.

Tercih Sıralamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çiçeklerinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacak 5 tüyo! Çiçekleriniz daha gür olacak Çiçeklerinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacak 5 tüyo! Çiçekleriniz daha gür olacak

Tercih Sıralamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çok yoğun ve karmaşık gibi görünen tercih sıralamasında dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli detaylar göz ardı edilmemesi halinde çok doğru bir işlem yapılması mümkündür. Özellikle tercih yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar ise şu şekildedir;
⦁    Meslekler hakkında bilgi sahibi olmak,
⦁    Geniş yelpazeden tercih yapabilmek,
⦁    Listenin ilk sırasındaki tercih en çok istediğiniz bölüm olmalıdır,
⦁    Liste tembelliği yapmadan doğru araştırma yapabilmek,
⦁    Listenin puan ve sıralamaya göre değil isteklerine göre yapabilmek,
⦁    Eğitim bütçenin hesaplanması sonrasında tercih yapmak,
⦁    Programın kaç yıllık olduğuna bakmak,

 Kendi Puanından Yüksek Yerler Yazmanın Dezavantajları Nelerdir?
Üniversite için tercih yaparken kendi puanından yüksek yerler yazmanın dezavantajları en çok dikkat çeken durumlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Tamamen etkili ve doğru bir tercih listesi yapabilmek için bu hatadan uzak durmak ve klavuzu en iyi şekilde inceleyerek kendi puanınıza uygun sıralamalar yapmak çok daha doğru olacaktır. Listedeki haklarınızı boşa harcamamak adına dikkat edilmesi ise oldukça önemlidir.

Tercih Yapıp Gidilmezse Puan Düşer Mi?
Tercih döneminde adaylara tanınan hakların en arasında en çok dikkat çekenlerden biri olan listenin hazırlık süreci aşamasıdır. Adayların aklına en çok takılan sorulardan biri olarak tercih yapıp gitmemek durumunda puanla ilgili değişiklik durumları olmaktadır. Tercih yapılması halinde adayın o bölüme gitmemesi halinde okul puanında herhangi bir düşme söz konusu olmayacaktır. Ancak tercihlerden birine yerleşmiş ve gitmemiş olma durumunuzda puanınızda düşme olacaktır.

Üniversite Tercihi Yaparken Hem 2 yıllık Hem de 4 Yıllık Bölümler Yazılır mı?
Üniversite tercihi yaparken 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler arasından tercih yapma hakkına adayların sahip olduğu biliniyor. Belirlediğiniz liste kapsamında öncelikli olarak istediğiniz bölümleri yazmak kaydıyla bir tercih listesi hazırlanabilmektedir. 
 

Kaynak: Haber Merkezi