Bahar aylarında sıcaklıkların artması, doğanın uyanışıyla birlikte polenler de havada daha fazla yayılmaya başlar. Bu durum, alerjik reaksiyonları tetikleyerek, bahar alerjisi ya da saman nezlesi olarak bilinen rahatsızlıkları artırır. Çayır, çiçek ve ağaç polenlerinin neden olduğu bu rahatsızlıklar, zamanında tedavi edilmediği takdirde astıma dönüşebilir.
Polenlerin artan etkisi ve iklim değişikliği
KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, şehirlerdeki polen yoğunluğunun her yıl %3 oranında arttığını belirtiyor. Bunun temel nedeni, hava sahasındaki karbondioksit seviyelerinin yükselmesiyle iklimin ısınması ve çiçeklerin erken açmasıdır.
Bu durum, polenlerin daha uzun süre havada kalmasına yol açar. Polen alerjisi, özellikle 5 ile 40 yaş arasındaki bireylerde daha yaygındır. Alerjiye sahip kişiler, hijyen kurallarına dikkat etmeli ve ağır kokulardan, tütün dumanından kaçınmalıdır.
Tedavi edilmeyen alerji daha ciddi problemlere yol açabilir
Bahar alerjisi, genellikle burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler, alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesinin tipik işaretleridir.
Eğer tedavi edilmezse, hastalık astım gibi daha ciddi solunum rahatsızlıklarına yol açabilir. Op. Dr. Olgun, alerjilere karşı uygulanan tedavi yöntemlerinin sınırlı olduğunu ifade ediyor. Alerjik reaksiyonları hafifletmek için anti alerjik burun spreyleri, göz damlaları ve ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca bazı hastalar için aşı tedavisi de önerilebilir. Ancak aşı tedavisinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kriterlerine uygun şekilde uygulanması gerektiği vurgulanmaktadır.
Bahar alerjilerine karşı alınması gereken önlemler!
Bahar alerjilerinin etkilerini hafifletmek için, bazı basit ancak etkili önlemler almak önemlidir. İşte uzmanların önerdiği bazı tedbirler:
1. Dışarı çıkmaktan kaçının.
2. Açık havada spor yapmaktan kaçının
3. Ev havalandırmas
4. Klima ve hava temizleyiciler
5. Dışarıdan geldikten sonra duş alın
6. Çamaşırları dışarıda kurutmayın
7. Evde evcil hayvanları sınırlayın