Ekonomim'in haberine göre, et fiyatları son iki aydır düşüşte. Et ve Süt Kurumu'nun, kırmızı et ithalatına hız vermesi ile başlayan düşüş, Kurban Bayramı'nda iyice hissettirdi. Bununla birlikte piyasada et talebi azaldı. ESK’nın belirlediği kesim fiyatları da dibi gördü.
Ocak ayında kombinalarda dana yağsız kesim fiyatı 380 ila 410 liraya kadar çıkarken,bugün 310 ila 325 liraya düştü. Yılbaşında 600 lirayı gören dana kuşbaşının fiyatını 450 liraya düştü. Kıyma ise 520 TL iken şu an 410 liraya kadar geriletti.
Düşen et fiyatları lokanta, market ve kasaplara yansımadı. Bununla birlikte yeme içme sektöründe menü fiyatlarındaki artış bütün hızıyla devam ediyor. Aynı şekilde kasaplarda et fiyatları aynı seyrini koruyor.
Marketlerde et ve işlemmiş ürün fiyatlarında düşüş yaşanmazken, üreticiler, “Kesim fiyatları iyice düştü. Bizler ESK’ya uygun fiyattan et vermeye de razıyız. Ancak piyasaya bakıldığında perakendeye yansıyan bir durum yok. Bakanlık lokanta, kasap ve marketlere giren etlerin fiyatlarına baksın” diyor.
"Bakanlık denetim yapsın" çağrısı
Konya’da besicilik yapan Mahmut İşbilen “Dana ve kuzu kesim fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Yılbaşında 380-410 lira arasında değişen kesim fiyatları bugün 310 liraya kadar geriledi. Buna karşın girdi maliyetlerimizde bir gerileme olmadı. Yem ve veteriner fiyatları artmaya devam ediyor.
Bizler buna da razıyız. Enflasyon düşsün diye uygun fiyattan hayvanlarımızı kesime yolladık. Ama perakendede fiyat düşüşü görmüyoruz. Lokantalarda yemeğin en büyük girdi maliyeti olan et olmasına rağmen fiyatlar hâl artıyor.
Bugün etli bir sulu yemeği en az 250 liradan aşağıya satmıyorlar. Kasaplarda da fiyat gerilemesi yok. Marketlerdeki sucuk, salam ve sosis gibi ürünlere hâlâ zam geliyor. Market kasapları da fiyatları düşürmedi. Madem fiyatlar düşmeyecek biz neden ucuz fiyattan kesime hayvan gönderiyoruz? İlgili bakanlıktan ricamız lokanta, kasap ve marketlerin eti kaça alıp sattığına baksın” ifadelerini kullandı.
Tavuk etinde ucuzluk
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Ticaret Bakanlığı, iki ay önce, tavuk eti ihracatını 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırılmasına karar verildiğini duyurmuştu.
Bununla birlikte, fahiş fiyat uygulaması denetimlerinde 8 firmaya da idari para cezası kesilmişti. Bu denetimler, tavuk ve et fiyatlarının dengelenmesine sebep oldu. Tavuk göğsünün kilosu 260 liradan 175 liraya, bagetin kilosu 150 liradan 125 liraya, bütün tavuğun fiyatı, 120 liradan 100 liraya kadar geriledi.
İndirim bekleniyor
Et ve Süt Kurumu’ndan alınan bilgilere göre, piyasadaki et talebini karşılamak, fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla kırmızı et temin edebilmeleri amacıyla yıl sonuna kadar et ithalatına devam edileceği bildirildi.
Sektör temsilcileri ise ithalatın sürekli bir çözüm olmaması gerektiğini belirterek, “İç piyasada denge sağlandıktan sonra ithalat durmalı. Aksi halde, et konusunda dışa bağımlı bir ülke oluruz ve insanlar tarım sektöründen uzaklaşır” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, et ithalatının sürmesi ve Kurban Bayramı döneminde etin bollaşması sebebiyle yıl sonuna kadar et fiyatlarında yaklaşık yüzde 10’luk bir indirim bekleniyor.