İzmir’de faaliyet gösteren 150’ye yakın gayrimenkul sektörü temsilcisi, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen Ticari Gayrimenkul Bilgilendirme Toplantısı’nda bir araya gelerek sektördeki gelişmeleri ve geleceği ele aldı. Toplantıda, İzmir’in ticari gayrimenkul fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında arttığı belirtilirken, son 5 yılda iş yeri değerinin en çok Bayraklı, Karşıyaka ve Güzelbahçe bölgelerinde yükseldiği belirtildi.

"Ekonomik büyümeyi teşvik ediyor"

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, ticari gayrimenkul piyasasının iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Ekonomik büyüme, tüketici güveni ve istihdam oranları gibi faktörleri doğrudan yansıtan ticari gayrimenkul piyasası, bu özelliğiyle genel ekonomik durum ile ilgili önemli ipuçları sunuyor. Aynı zamanda, yerel pazarların gelişimine katkıda bulunarak yeni iş yerleri ve perakende alanları sağlayarak ekonomik büyümeyi teşvik ediyor. Sektörün geleceğini şekillendirecek ana trendlere uyum sağlamak amacıyla geliştirilecek stratejilere odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasanın dinamiklerini anlamak ve fırsatları değerlendirmek için bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulunmanın ve iş birliği yapmanın büyük önem taşıdığı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Mevzuat gelişmeleri hakkında bilgi verildi

Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Gülçin Okay, EİDS (Elektronik İlan Doğrulama Sistemi) uygulamasının devreye gireceğini ve kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılacağını duyururken; Yeminli Mali Müşavir ve Danışman Mustafa Ersun Bayraktaroğlu, ticari gayrimenkul vergilendirmesi konusundaki sunumunda, ticari gayrimenkullerden elde edilen gelirlerin vergiye tabi olacağına dair kira gelirleri ve alım-satım kazançlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"En büyük değişim Bayraklı Karşıyaka ve Güzelbahçe"

İzmir Ticaret Odası 49. Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Meclis Üyesi Adnan Bozbay, T.C. Merkez Bankası, Tapusor ve Endeksa verilerini baz alarak gerçekleştirdiği sunumunda, ticari gayrimenkul fiyatlarına ilişkin Türkiye ve İzmir özelindeki gelişmeleri mercek altına aldı. Bozbay, pandemi sonrası normalleşme sürecinin başladığı Mart 2021'den itibaren, konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarında önemli bir artış yaşandığını ifade ederken, 2023 yılının üçüncü çeyreği itibariyle faiz oranlarındaki yükselişin fiyat artış hızını yavaşlattığını belirtti. Ancak, bu yavaşlamanın yalnızca faiz artışından kaynaklanmadığını, yatırımcı profilindeki değişikliklerin de bu süreçte rol oynadığını vurguladı. Bozbay ayrıca İzmir’de son 5 yılda iş yeri metrekare değeri değişiminin en çok Bayraklı, Karşıyaka ve Güzelbahçe’de görüldüğünü belirtti.

"Dikkatle yürütülmeli"

CCIM (Certified Commercial Investment Member) İstanbul Bölge Direktörü Yusuf Murat Genç, gerçekleştirdiği sunumda, 1997 yılında Amerika'da kurulan CCIM Enstitüsü'nün temel hedeflerine değindi. Genç, gayrimenkul talebini doğru şekilde analiz etmenin, talebe uygun arz büyüklüğünü belirlemenin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, finansal okur-yazarlığın artırılması, risklere karşı esnek alternatif planlar geliştirilmesi ve finans piyasalarının diline hâkim olunarak ticaretin bu dilde uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan, DEK Girişim Ticari Gayrimenkul Danışmanı Murat Çolak, endüstriyel gayrimenkul üzerine yaptığı sunumda, ticari gayrimenkul yatırımlarında bireysel portföy yönetiminin büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Çolak, ticari gayrimenkul çalışmalarının, ülkedeki ekonomik koşullar ve genel piyasa durumlarından bağımsız bir şekilde, dikkatlice ve stratejik olarak yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak başarılı yatırımlar için gerekli olan dikkat ve özeni dile getirdi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY