Pek çok kişinin faturaları işleri nedeniyle otomatik olarak ödeniyor. Ancak her faturaya uygulanan faizi bilmiyor. Faiz oranlarındaki artış aynı zamanda otomatik ödeme talimatı olan kartlar ve fatura faizlerindeki artışı da takip ediyor. Peki bu maliyet durumlarını azaltmak için ne yapılması gerekiyor? Otomatik ödeme talimatı verirken faiz oranlarını düşürmenin en etkili yöntemi nedir? Ödeme ücretlerinden kurtulmak için ne yapmalı ? İşte tüm bu soruların yanıtları...
Kredi faiz oranları hızla artarken ekstre tutarları daha fazla ilgi görmeye başladı. Su, doğalgaz, internet, telefon faturaları ödenirken alınan faizler bazı durumlarda vatandaşlara yük olabiliyor. Peki her faturada hesaplanan faiz oranı nedir? Faturada başka kesinti var mı?
Otomatik fatura ödemelerinin maliyetini düşürmeye yönelik çeşitli yöntemler mevcut kredi kartlarına ya da çek hesaplarına uygulanabilmektedir. Bu yöntemler sayesinde siz de bankaya az faiz ve ücret ödeyebilirsiniz.
Mesela; faiz ve vergiden kaçmak adına kredi kartı yerine çek hesabı üzerinden otomatik ödemeler ayarlamak, ücretlerden tasarruf etme durumunuzu sağlayacaktır. Maliyetleri azaltmada diğer yollar şöyledir:
Her ay faturalarınızı ödemeyebilmek için yeterli nakit akışına sahip olmanız gerekir.
Kredi kartının yerine banka hesabını kullanmak daha avantajlıdır. Fatura avans hesabınızdan geliyorsa faiz ödemeniz gerekir. Otomatik ödemelerinizi iptal edebilirsiniz. Kredi kartı ekstrenize ve otomatik fatura ödeme tarihlerinize kalan günlerde daha az ödeme yapabilirsiniz. %3 ücret karşılığında SGK priminizi banka ya da kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. Ücretler, kamu ve özel kuruluşlara yapılan ödemeler ile üçüncü kişiler için yapılan düzenli ödemeler esas alınarak tahsil edilmektedir. Bundan dolayı kredi kartıyla ödeme yapmamak en doğrusu. KKDF ve BSMV anlık fatura ödemeleri kredi kartı ile tahsil edildiğinden kredi kartının yerine banka hesabının kullanılması gerekmektedir.
Ne kadar faiz uygulanır?
Bankalar son dönemde kredi kartlarına karşı olan talepleri azaltmak için TCMB kararları ile birlikte faiz oranlarını artırdı. Yani doğrudan borçlandırmadan krediye kadar türlü faiz oranı var. 16 Mart’ta açıklanan verilere göre aylık faiz oranı yüzde 5’e çıkarıldı.
Diğer taraftan, otomatik ödeme talimatında uygulanan yüzde 5 faiz oranına ek olarak faizin yüzde 15’i kaynak destekleme fonunda, yüzde 15’i ise kaynak destekleme fonunda toplanıyor.
Sigorta bankacılığı işlemlerinden vergi alınmaktadır. Yani faiz alınıp o faizin vergileri hesaplandıkça maliyet %6,5’a kadar artmakta.
Ekstre ödeme tarihi çok önemli!
Kredi veya normal kartla gerçekleştirilen otomatik ödemelerde ekstrenin tarihi önemlidir. Kart borçları kapatıldığı anda faiz işlemeye başladığından, ekstre gelmeden ödeme yapılması gerekmektedir. Raporlamanın gecikmesi halinde faiz alınma durumu süreceğinden fatura ödemelerinde alınacak vergilerle birlikte maliyetler de artacaktır. Çek hesaplarında otomatik ödeme yapan kişiler, hesaplarının limitleri olması nedeniyle faiz ödememektedir. Ancak bakiyenin yetersiz olması durumunda avans çekileceği için bakiye negatif olacaktır. Fazla para olduğu için aylık faiz oranı %5’tir. Ödeme süreci uzadıkça faiz ve maliyetler artmaya devam edeceği için hesabınızda para tutmaya dikkat etmelisiniz.