Havalar birden ısındı. Bahar geldi. Etkinlikler çoğaldı. Ancak bu hafta soğuk hava dalgası ile biraz serinleyeceğiz. Dikkat edin, hava değişimleri sizi hasta etmesin. Etkinlikler dedim. Ben de Cumartesi günü dostlarımla bir imza bir de söyleşiye katıldım. Altan Altın'ın Bornova'yı anlattı. Sevil Görgülü "Pes Etmek Yok" kitabını imzaladı. Bu kez Pınar Aylin “Merhaba” diyecek... Önce Altın’dan başlayalım. Kuyumcularda kesme altın satılamayacak artık. Ay pardon kafam karıştı. Bantı başa saralım. 

HİKAYELERLE BORNOVA... 

HİKAYELERLE BORNOVA... 

Prof. Dr. Erkan Sevinç, Atilla Köprülüoğlu ve Esat Erçetingöz üstatlarım ile imza töreni sonrası, İtalyan Kültür Merkezi'ne geçtik. Dostlarımız çoktan koltuklarına oturmuş Altan hocayı bekliyorlardı. Biz de yerimizi aldık. Salon dolunca Altın yerini aldı. Başladı çok sevdiği Bornova'nın tarihini anlatmaya... Homeros mağaralarına, Homeros'un önemine Bornova'da katkısına, 8500 yıllık tarihi kalıntılara, Yeşilova Höyüğü'ne... İzmirli kadınlar o zaman da bakımlı ve güzelmiş. Parfüm şişeleri, kemiklerden yapılan makyaj malzemeleri bulunmuş kazılarda... Levantenlerin kente katkılarına... 

Bornova’da Pes Etmek Yok 3

Altan ağabeyim, çok güzel anlatıyor. Biz hayaller  kuruyoruz. Anlattıkça bizi şaşırtıp, merak ettiriyor. Daha önce bizim yayınlarımızda, köşesinde, kitabında anlatsa da her dinleyişimizde bir heyecan fırtınası çıkıyor. Bakıp görmediğimiz, görüp bilmediğimiz ne çok ayrıntı varmış. O güzellikleri onun anlatımı ile gezmek lazım. Bornova'nın kitabını yazmış üstat öyle güzel anlattı ki... "Hikayeler Şehri Bornova" başlığı ile Levantenlerin şehre katkısını, o güzel evlerin şu an ne durumda olduğunu, belediyenin bu eserleri korumak için gösterdiği çabayı... Yaklaşık bir saat boyunca slayt gösterileri ve baldan tatlı diliyle, anılar denizinde yüzdük adeta... Hiç bilmediğimiz gerçekleri duyunca hep beraber "aaaa" dedik. Salonda gazeteciler ve levantenler vardı. İtalyan Kültür Merkezi ve Levanten Derneği ortak düzenlemişler bu söyleşiyi, iyi ki katılmışım.  

Bornova Metro’dan başlayıp 1.5 kilometrelik alanda 70’e yakın her biri en az 200 yaşında Levanten köşkler var. Hepsinde farklı bir anı... Villa Levante adı ile bilinen köşkün sahibi Charnaud’un dönemin Osmanlı Padişahı ile yazışmalarından Ağaçlı Yol’un ilk paralı yol olduğu anlaşılıyor. Yine Bayan Steinbuchel’in evinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ve kurmaylarının toplantılar yaptığı, Steinbuchel’in günlüğündeki yazılardan anlaşılıyor. Günlüğünde Halide Edip, Fevzi ve İsmet Paşaların toplandığı vurgulanarak, “şu an üst katta Osmanlı’nın geleceği konuşuluyor” diye yazılmış. 

Aklımda kalan güzel bir anı ile salondan ayrılıyoruz.  Bornova Ortaokulu öğretmeni Sabiha Özar 104 yaşında sağlığı yerinde... Geçen sene onunla sohbet etmiş. Altan hocam... Bir anısından bahsetmiş. Bir gün iki kız öğrencisini arka sıranın altında süslenirken yakalamış. Tırnaklarına oje süren iki kız hiç istiflerini bozmadan gülümsemişler. Sabiha Öğretmen bu duruma çok kızmış. “Sizden bir şey olmaz ancak artist olabilirsiniz. Geleceğiniz şimdiden belli” demiş. Öğrencilerde öüretmenlerini kırmamış. İki güçlü ve güzel oyuncu olmuşlar. Hepimizin yakından tanıdığı, biri Nedret Güvenç diğeri Ayfer Feray... 

Bornova İzmir’in en özel ilçelerinden biri her adım tarih kokuyor. Gezerken başınızı kaldırın ve geçmişi hissedin. Yorulmayın pes etmek yok!

PES ETMEK YOK!

PES ETMEK YOK!

Sevil Görgülü’nün ilk kitabı “Pes Etmek Yok” Yakın Kitabevi’nde çıktı. Son yazımda da imza gününün olacağını belirtmiştim. Yazdan kalan bir günde cıvıl cıvıl bir Alsancak öğleden sonrası Yakın Kütabevi’nde buluştuk. Kitap sadece 7 ay ömrünün kaldığı söylenen bir insanın yedi yıl boyunca kanserle yaptığı savaşı ve kazandığı zaferi anlatıyor. Dostlarının ve ailesinin her zaman yanında olduğunu ve onu desteklediğini görüyoruz.

PES ETMEK YOK!

Görgülü turizm duayen ismi, Bayraklı Hilton Garden Inn Genel Müdürü, Yıldız doğuran, Pop Yıldızımız Edis’in annesi... Geçen yazımda iftar yemeğinde bizi ağırlamıştı. İkinci kitabı içinde hazırlığını yapmış. Kelimeler kafasında oturmuş, kağıda dökülmeyi bekliyor. Bu kez turizm yazacak. Bu kitabın geliri de KİTVAK’a bağışlanacak. PES ETMEK YOK, kansere yakalanan bireylerin yoluna ışık tutacak bir başucu kitabı olarak umudunuzu asla kaybetmeyin diyor.

Yakın Kitabevi’nde dostları, okuyucuları ve Edis hayranları yalnız bırakmadı. Kitaplar imzalatıldı. Bol bol fotoğraf çekildi. Biz de KİTVAK Başkanı İklil Ulueren’i de aramıza alıp, gazeteci dostlarımla bir selfie çektik.

BU KEZ PINAR AYLİN MERHABA DİYOR...

Bornova’da Pes Etmek Yok 2

Gazeteci dostum Prof. Dr. Erkan Sevinç yönetiminde çıkan Merhaba Dergisi’nin organize ettiği sohbetlerin bu ay konuğu Pınar Aylin olacak. Müzisyen ve yazar kimliği ile sevilen Pınar Aylin ile doyumsuz sohbet için 18 Mart Salı akşamı 19.30’da Alsancak Sardunya’s da buluşuyoruz.  Aylin; İzmirli, Özel Türk Koleji ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu... Sunuculuk ve oyunculuk deneyimide var.  90’lı yılların en sevilen yıldızlarından biri... 30 sanat yılını kutluyor. Keyifli bir sohbet olacak.

AÇIN RADYONUN SESİNİ...

Evet yazımızın sonuna geliyoruz. RADYO EGE tüm hızıyla yayınlarına devam ediyor. Her zaman yanınızda... Şimdi spor haberleri... Kadınların sporda başarıları sürüyor. BUSENAZ SÜRMENELİ Boks’ta Dünya Şampiyonu oldu. Papara Göztepe Voleybol’da şampiyon oldu. 100.yılda gelen büyük bir başarı... İzmir’in Sultanları Sultanlar Ligi’ne çıktı...

Şimdi 90’lara dönüyoruz. Pınar Aylin söylüyor.  AY IŞIĞINDA...

“Anımsardım eski günleri
Sen sanki birdal bense gülleri
Günler geçti dallar ezildi
Güller ise açan taze gonca gibi
Asırlar bile azdı bize
Ay ışığında
Denizler bile dardı bize
Ay ışığında
Artık herşey bitti ve güneşin sesiyle
Aşık oldum yine
Kime ne?
Tek dileğim yıllarca buydu
Sensizlik çok zordu
unutmak gücüm oldu
Rüzgarlar benle doldu
Şimdi güç benimle...” 

DAİMA GÜLÜMSEYİN...