“Kemeraltı Çarşısı’nın adı nereden geliyo? Çarşının kemeri mi vardı, varsa nerede'” diye sorular soruluyor. ‘’Hatırlayanlar vardır, Mezarlıkbaşı’nda Saray Sineması yıkılınca ortaya büyük bir kemer çıkmıştı.
Batıya bakan yüzüne duvar örüldüğü için kemerin sadece izini görebildik. Doğu yönünde belirgin olan kemer çarpık yapılaşma nedeniyle sonradan yapılan binaların altında veya arkasında kaldı.
Agora Kazısı Başkanı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibinin yıkılan binaların altından ortaya çıkardığı A-B kemerlerinin çarşıya adını veren kemer olduğunu açıklaması, kent kültürü açısından önemli bir saptamadır. Geçmişte, buluşmalar için gösterilen kemer, zaman içerinde randevu noktası haline gelmiş. Eski tarihlerde, altı, üstü, yanı gibi belirlemeler adres tarifinde kullanıldığı için “kemerin altı” yönlendirmesi arayanları çarşıyla buluşturmuş, zaman içerisinde çarşının adı “Kemeraltı” olmuş.
İzmir'in incisi Kemeraltı geçmişte olduğu gibi bugünde buluşmaların yeri olmayı sürdürüyor. İçerisinde yok yok. Hal böyle olunca da en keskin damak zevklerine bile hitap eden onlarca lezzet noktasını içerisinde barındırıyor…
İzmir’deki işletmelerin pandemi sonrası normalleşme sürecine uyumunu kolaylaştırmak amacıyla başlatılan Turuncu Çember sertifikası tarihi Kemeraltı çarşısında da artmaya başladığını hatırlatalım.
İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi, 36 uygarlığa ev sahipliği yapmış zengin coğrafyasıyla olağanüstü bir mutfak kültürüne sahip olan, Batı Anadolu'nun kadim kentlerinden biri.
İzmir mutfağı; Orta Asya'dan ve Kafkaslardan gelen et ve süt vb. şeylerle beslenen bir mutfak kültürüyle, Anadolu, Selçuklu, Osmanlı ve Akdeniz mutfağıyla bütünleşen bir mutfak. Ayrıca İzmir mutfağı; 16. Yüzyılın başlarından 20. Yüzyılın ortalarına kadar, Türkler, Rumlar, Sefarad Yahudileri, Levantenler, Ermeniler ve diğer unsurların bir arada yaşadıkları çok cemaatli, çok kültürlü bir mutfak. Esnaf lokantaları da bu zenginliğin çok önemli parçalarından biri.
İzmir’in tarihi kadar eski olan tarihi Kemeraltı çarşısında esnaf lokantaları geçmişten günümüze yoğun olarak hizmet verir. Esnaf lokantaları, ahilik anlayışının yön verdiği usta-çırak ilişkisiyle uzun yıllardır varlıklarını sürdürüyor. Müdavimlerinin çok olduğu bu lokantalar, geleneksel hizmet anlayışlarını korumuşlar.
Bir gün yolunuz düşerse mutlaka girip yemeklerinden yiyin, sohbet edin. Esnaf bilgeliğini ve içtenliğini görün... Çıkarken de “Elinize sağlık, hayırlı işler.” Demeyi unutmayın…
Son Mühür ekibi olarak Kemeraltı’nı gezmeye ve sizlere anlatmaya devam edeceğiz.