Ülkemizde küresel ısınma veya karbon ayak izinin ne olduğunu bilmeyen milyonlarca insan olduğunu biliyorum. Hatta rakam vereyim 60-70 milyon diyebilirim. İzmir’in büyük meydanlarında sosyal sorumluluk çalışması olarak zaman zaman “Küresel ısınmanın zararları” ve “Karbon ayak izinizi küçültün” broşürleri dağıtıyorum. Broşürü vermek istediğim çoğu insan “Ücretsizdir” sözünü bile duymadan sanki şeytan görmüş gibi kaçıyor. Broşürün üzerinde yeşil ayak izi fotoğrafını görüp alanlar “Karbon ayak izi nedir?” veya “Küresel ısınma nedir?” diye soranların sayısı bir hayli fazla. Üstelik burası İzmir. İzmir’in nüfusu 4.5 milyon. Burada bile 500 bin kişi ancak biliyordur. Diğer illeri bile düşünemiyorum. Yüzde 99’u insan kaynaklı olan küresel ısınmanın yarattığı DOĞAL AFETLERİN DÜNYAYA YILLIK MALİYETİ 3.5 TRİLYON AMERİKAN DOLARI.
Ne kadar Türk lirası ettiğini hesaplayan bana da bildirsin lütfen. Dünya Sağlık Örgütü küresel ısınmaya bağlı kanser hastalıklarının yüzde 100 arttığını söylüyor.
TOPLUMUN EN ETKİLİ BİRİMİ AİLEDİR
Dünyaca ünlü düşünür Konfüçyüs’ün “En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir” sözündeki gibi bir insan olmak için büyük çaba harcıyorum. Dünyada aşırı nüfus artışı, sanayileşme ve insanların zengin olma hırsı ve lüks yaşama isteği gezegenin dengesini alt üst etti. Daha çok geç kalmadan bir şeyler yapabiliriz. En başta ormanlarımızı arttırmalıyız, suyumuzu dikkatli kullanmalıyız. Geri kazanım konusunda bilinçlenmeliyiz, gereksiz ve aşırı tüketimden uzak durmalıyız. Yaşamın sürdürülmesinde, birçok malın kullanıcısı ve gelecek nesillerin tüketim alışkanlıklarının kazanılmasında toplumun en etkili birimi ailedir. Bu bakımdan ailede çevre eğitiminin ana hedefi, ahlak anlayışını ve tüketim bilincini topluma kazandırmak, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir.
AYAK İZİNİ AZALTMANIN YOLLARI
İhtiyaç olmadan aşırı tüketimden kesinlikle kaçınılmalı, doğada yok olması çok uzun zaman alan pet şişe, metal kutu, plastik kaplar ve poşetler yerine daha kısa sürede yok olabilen kağıt gibi kazanılabilen veya cam gibi ürünler satın alınmalı, Kırılan, bozulan, kullanılmayan eşyaları atmak yerine tamir ederek tekrar kullanılacak hale getirilmeli, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri, TV gibi cihazları satın alırken ve bunları kullanırken enerji faktörü dikkate alınmalı. Binalarda aydınlanma ve verimsiz kullanım önlenmeli, çevre dostu olarak bilinen deterjanlar kullanılmalı, kullan-at anlayışıyla üretilen plastik veya kağıt mutfak eşyaları yerine cam ve porselen olanlar tercih edilmeli. Gündüz saatlerinde gün ışığından yararlanıp ve akşam saatlerinde tasarruflu ampullerle yüzde 80 elektrik tasarrufu yapabilir, kullanılmayan cihazları (ışıklar, televizyon, bilgisayar) fişten çekilmeli, kaloriferin ısısını birkaç derece düşürün, aracınızı çalışır halde uzun süre tutmayın, yürüme mesafesi olan yerlere yürüyerek veya bisikletle gidin, uzak mesafelere toplu ulaşımı kullanın, ambalaj, karton, kağıt, metal plastik gibi geri dönüşümü alışkanlık edinin, gereksiz ve aşırı tüketimden kaçının. Küresel ısınmayı durdurmanın başka yolu yok.