Bugün 31 Mart 2024 Pazar günü ülkemizde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere katılacak siyasi partilerimizin genel başkanlarını tanıtacağım. Devlet memuru bir öğretmen ve emekli olduktan sonra da gazeteci-köşe yazarı olarak tarafsız hareket etmek zorunda bırakıldığım için günümüze kadar hiçbir siyasi partiye üye olmadım.
Olmadım, evet olmadım ama benim tek Başkomutanım olan Ülkemizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cephelerde yanında ve emrinde savaşan 1890 doğumlu bir komutanın oğlu olarak, inandığım ülküm gereği genel ve yerel seçimlerde oyumu hep tek bir tarafa verdim. Öğretmen ve yönetici olarak onlarca kez de seçimlerde sandık başkanlığı yaptım, tek ülküm olan Atatürk’ün yolundan asla sapmadım. Ayrıca yaşanan çarpıklıklara da asla fırsat vermedim. Memuriyet dönemimde ailemden ve Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerimden edindiğim Atatürk’ün ilke ve devrimlerini savunduğum için yedi kez ceza aldım. Ancak ülkemizi ve bakanlığımı (MEB) yönetenlerden (!) aldığım bu cezalar benim için takdirname yerine geçti.
Buraya kadar karaladığım tümcelerimde size kendimi övmüş gibi oldum. Ama beni öğretmenliğim, yöneticiliğim, gazeteci olarak muhabirlik ve köşe yazarlığı ile 23 yıl TV programları yaptığım süreçte beni tanıyanlar nasıl bir tavır ve davranış içinde olduğumu çok iyi bilirler, onun için içim rahat…
Gelin şimdi seçime katılabilecek 35 siyasi partinin oy pusulasındaki sırası ile bu partilerin genel başkanlarını tanıyalım:
AK Parti (1) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2003 yılından 2014 yılına kadar başbakan. 10 Ağustos 2014 tarihinde tarafsız bir Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılması ile Recep Tayyip Erdoğan 21 Mayıs 2017 tarihindeki gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Büyük Kongrede, kurucusu olduğu AK Parti’nin Genel Başkanlığı’na getirildi. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52,59 oy oranıyla yeniden partili bir Cumhurbaşkanı oldu. 16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı. 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde ise yüzde 52,18 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. 3 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde yemin etmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle hem AK Parti Genel Başkanı hem de Cumhurbaşkanı görevine başladı.
İYİ Parti (2) Genel Başkanı Meral Akşener 2017 yılından bugüne kadar bu görevi yürümektedir.
Sol Parti (3). Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin 22 Aralık 2019 tarihinde düzenlenen Olağanüstü Kongresi’nde Sol Parti olarak kuruldu. Parti Önder İşleyen, Hayri Kozanoğlu, Gizem Gül Kürekçi ve İlknur Başer’den oluşan Başkanlar Kurulu’nca yürütülmektedir.
Büyük Birlik Partisi (4) Genel Başkanı 22 Ekim 2023 tarihinde yeniden seçilen Mustafa Destici.
Memleket Partisi (5) Genel Başkanı Muharrem İnce.
Anavatan Partisi (6) Genel Başkanı İbrahim Çelebi.
Demokratik Sol Parti (7) Genel Başkanı Mehmet Önder Aksakal.
Yeniden Refah Partisi (8) Genel Başkanı Muhammed Ali Fatih Erbakan.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) (9) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan.
Türkiye Komünist Partisi (10) Genel Başkanı Kemal İbrahim Okuyan.
Anadolu Birliği Partisi (11) Genel Başkanı Bedri Yalçın.
Zafer Partisi (12) Genel Başkanı Ümit Özdağ.
Halkın Kurtuluş Partisi (13) Genel Başkanı Nurullah Efe Tankut.
Türkiye Komünist Hareketi (14) Genel Başkanı Aysel Tekerek.
Bağımsız Türkiye Partisi (15) Genel Başkanı Hüseyin Baş.
Gelecek Partisi (16) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu.
Yeni Türkiye Partisi (17) Genel Başkanı Engin Yılmaz.,
Cumhuriyet Halk Partisi (18) Genel Başkanı Özgür Özel.
Emek Partisi (19) Genel Başkanı Seyit Aslan.
HÜDAPAR (20) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu.
Hak ve Özgürlükler Partisi (21) Genel Başkanı Düzgün Kaplan.
Ocak Partisi (22) Genel Başkanı Kadir Canpolat.
Adalet Birlik Partisi (23) Genel Başkanı İrfan Uzun.
Demokrat Parti (24) Genel Başkanı Gültekin Uysal.
Güç Birliği Partisi (25) Genel Başkanı Ali Karnap.
Millet Partisi (26) Genel Başkanı Hayatı Cuma Nacar.
Milli Yol Partisi (27) Genel Başkanı Remzi Çayır.
Adalet Partisi (28) Genel Başkanı Vecdet Öz.
Genç Parti (29) Genel Başkanı Murat Hakan Uzan.
Aydınlık Demokrasi Partisi (30) Genel Başkanı Zeynep Yıkarbaba.
Milliyetçi Hareket Partisi (31) Genel Başkanı Devlet Bahçeli.
Türkiye İşçi Partisi (32) Genel Başkanı Erkan Baş.
Demokrasi ve Atılım Partisi (33) Genel Başkanı Ali Babacan.
Saadet Partisi (34) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu.
Vatan Partisi (35) Genel Başkanı olarak Doğu Perinçek yürütmektedir.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerde yukarıda size aktardığım 35 siyasi parti genel başkanlarının yönetiminde partili ve bağımsız adaylar belediye başkanlığı ve büyükşehir belediye başkanlığı için yarışacak. Ayrıca her seçim bölgesinde belediye meclisi üyeleri, il genel meclis üyeleri ve muhtarlar ile ihtiyar heyetleri seçimleri gerçekleştirilecek. Bugün itibariyle seçim gününe 37 gün kala tüm siyasi parti genel başkanları ile seçim bölgelerindeki aday ve yöneticilerden beklentim; birbirlerine kırıcı, incitici, küçültücü söylemlerden kaçınmaları ve gerçekleştiremeyecekleri vaatleri vermemeleri olacak. Tüm seçmenlere bir de çağrım var; 31 Mart 2024 Pazar günü seçim sandıklarına gidip oylarınızı kullanırken, son yıllarda ülkemizde yaşanan siyasi çirkinlikleri, ekonomik sıkıntıları, sosyal ve yaşamsal olumsuzlukları muhakkak göz önüne almanızı istiyorum. Ayrıca seçim süresi tamamlandığında da sandık bölgenizdeki seçim sonuçlarını sonuna kadar izlemenizi, sayım rakamlarını not etmenizi, sayım tutanakları bölgenize asıldığında da karşılaştırmanızı öneriyorum.
Sevgi ve saygılarımla…