Ne güzel konuşurmuş atalarımız. Uzun laflara ne hacet.. Esaslı bir cümle, bir laf yetivermiş yıllara kök salmaya.. Salmış salmasına da unutulup gitmiş şimdilerde..
İçimiz gidiyor.. Nice çocuktur ki zamanın içinde kaybolmuş durumda. Kontrol ve denetimden uzak dijital ağlar sosyal, psikolojik yönden ve güvenlik açısından çocukları tehdit ediyor. Yeni iletişim teknolojileri ve onların ürünleri olarak hayat bulan iletişim araçlarının denetimsiz kullanımı çocukla olan etkileşim konusunda her geçen gün yeni tartışmaların odağı oluyor.
Çocuklar doğar doğmaz ekranla tanışıyor. Dünya Sağlık Örgütünün 2019 yılında yayınladığı bir rehberde 2-4 yaş arası çocukların bir saatin üzerinde ekrana maruz kalmaması gerektiği konusu vurgulanıyor, diyemiyorsun tabii her zaman her yerde.
Biz söyleyelim, birebir iletişimin önemli olduğu, göz göze temasın olması gerektiği, hikaye okuma ve anlatma gibi detayların dikkat çektiği yaş aralığında, çizgi film karşısında yemek yiyen çocukları, oyunlar izletilen bebekleri görmekten yorulduk. Onlar öğrenme sürecindeyken asıl rol modelin bizler olduğunu unutuyoruz çoğu zaman. Hatta belki de hiç farkında olmuyoruz. Şarkılar, çizgi filmler derken nasıl olsa geçiyor zaman, nasıl olsa büyüyor çocuk derken gitti en güzel zamanlar. Koca bir yanlış ile bağımlılık süreci harekete geçiyor sonrasında. Öylesine iletişim kurmayı bilmeden büyüyor yeni nesil.. Biz böyle değiliz diyen varsa ne mutlu onlara. Karışmayan varsa vay haline! Ağaç yaş iken eğildi bile..
5 yaşına kadar çocuğun uzak tutulması gereken ekran, ne yazık ki kötülüklerin içinde olduğu bir kutu olarak elden ele dolaşıyor. Engelleyemiyoruz diyenler olacak elbet. Çok da kolay değil haklısınız. Çocuk artık teknoloji ile tanıştıysa ve durumu değiştiremiyorsanız yasaklamayalım ama güvenli kullanılmasına dikkat edelim. Öncelikle çocuğun yanında kullanımımız konusunda dikkatli olalım. Çünkü teknoloji çağında büyüyen çocuklar, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma konusunda yetişkinlere göre daha hızlı ilerleme kaydediyor artık. Gün geçtikçe, teknolojiyi kullanan çocukların sayısı artıyor. Ancak uzmanlar, ailelerin ve arkadaşların elinde sürekli olarak gördükleri telefonların, çocukların 0-1 yaş döneminde bile ilgisini çekebildiği konusunda uyarıyorlar. Bu durumda, ebeveynlerin teknoloji yönetimi ve bilgisayar teknolojilerini kullanımı konusunda daha bilinçli olmaları gerekiyor. Günümüzde, her yaş grubundaki çocuğun internet kullanımı konusunda doğru bir şekilde yönlendirilmesi oldukça önemli. Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarını takip etmeyi, denetlemeyi, güvenli bir antivirüs programı yüklemeyi, güvenlik duvarı ve filtre kullanmayı, zamanı yönetmeyi, sınır koymayı, kamera konusunda dikkatli olmayı unutmayalım.
En azından ebeveynlerin, çocuklarını doğru bir şekilde yönlendirebilmek ve internet kullanımını denetleyebilmek için gerekli bilgiye sahip olmaları gerektiğini hatırlayalım. Her biyolojik dönemin ihtiyaçlarının farkında olmak şart. Bu sayede çocukları, internetin olası tehlikelerinden korumak daha mümkün hale gelecektir.
İfade özgürlüğü ve güvenli iletişim dikkat çekiyor
Çocukların ekran başında geçirdikleri süreyi sınırlamak ve onları dijital dünyada dengeyi bulmaya teşvik etmek hem fiziksel sağlıkları hem de dijital yaşamları için önemli. Bu, çocukların dijital teknolojileri aktif bir şekilde kullanmalarını teşvik ederken aynı zamanda dengeli bir yaşam tarzı geliştirmelerine yardımcı olur. Onunla iletişim kurarken baskı altında hissettirmeden, tüm bunları onu korumak için yaptığınızı hatırlatmayı unutmayın.