Türkiye’de erken seçim olacak mı? İşler yolunda giderse yüzde yüz !

Peki bu erken seçimin sebebi sizce ne olacak ? Ekonomik çöküş, hayat pahalılığı, açlık ve yoksulluk, halkın demokrasi talebi, haksızlık ve hukuksuzluk, gelir adaletsizliği, dayanılmaz şekilde yükselen vergiler… Ve halkın tüm bunlara karşı gösterdiği güçlü tepkiye artık iktidarın dayanamayarak kendiliğinden görevi bırakması.

Gülmeyin, ben de biliyorum bizde öyle şeyler olmadığını… Bunlar Avrupa ülkeleri, İskandinav, ne bileyim Latin ülkelerinde, hatta bazı Arap ülkeleriyle az da olsa Afrika ülkelerinde görülebilen ve bizden artık çoook çok uzak 80’li 90’lı yıllarımızda kalmış lüksler.

Bizde erken seçim kararı sadece 1 kişinin siyasi ikbali için alınacak. Ama öyle alelade “1 kişi” değil elbette, anladınız siz onu.

Televizyonlarda tartışma programlarındaki kurbağa vıraklamalarını çekmeye hiç gerek yok. Okur yazarlığımız var, dört işlem de yapabiliyoruz çok şükür… Gelin birlikte inceleyelim, neden olacak, ne zaman olacak, nasıl olacak, başka alternatifler var mı?

SORU 1

Türkiye’de erken seçim olacak mı?

CEVAP

EVET, çünkü mevcut anayasaya göre Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesi için son şansı erken seçimdir.

SORU 2

TC Anayasasına göre  bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir (Madde 101). Mevcut anayasaya göre zaten iki defa seçilmiş olan Erdoğan’ın bu durumda bir kez daha  aday olması mümkün mü?

CEVAP

EVET ! Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine (erken seçim) karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. (Madde 116).

SORU 3

Erken seçim yakın bir tarihte mi olacak?

CEVAP

HAYIR. Erdoğan’ın mevcut yetkilerle geçirebileceği daha yaklaşık 4 yılı var, tüm yetkilerini dilediğince kullanmaya devam edeceği bu süreyi kendiliğinden kısaltmasının hiçbir mantığı yok. Ayrıca düşen oylarını toparlayabilmek için de ciddi bir süreye ihtiyacı var. Bu sebeplerle erken seçim “erken” olmayacak, en yakın 2027 yılı olacaktır.   

SORU 4

Erken seçim nasıl yapılır, nasıl karar alınır?

CEVAP

TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine (erken seçim) karar verebilir. TBMM’nin üye tam sayısı 600 olduğuna göre erken seçim kararı alınabilmesi için en az;

600 x 3 / 5 = 360 oy gerekir.

SORU 5

İktidar partisi AKP tek başına erken seçim kararı alabilir mi?

CEVAP

İktidardaki AKP’nin TBMM’de tek başına 265 sandalyesi var

265 < 360 olduğu için HAYIR

SORU 6

İktidar partisi AKP, Mecliste 50 sandalyesi bulunan ortağı MHP ile bir arada erken seçim kararı alabilir mi?

CEVAP

265 + 50 = 315 (AKP ve MHP toplamı)

315 < 360 olduğu için HAYIR

SORU 7

İktidar partisi AKP ile ortağı MHP’nin yeterli sayıları yoksa erken seçim kararını nasıl alacaklar?

CEVAP

Kendi toplam sayıları olan 315 sandalyeye, gerekli tüm tavizleri vererek diğer partilerden de en az 45 sandalye daha ilave etmeleri çok mümkündür. Diğer ve daha kolay bir seçenek de; sanal bir kamuoyu baskısıyla yahut içindeki unsurlarıyla erken seçim talebini CHP’nin önceden dillendirmesini sağlamak ve günü geldiğinde sadece “hodri meydan” demektir. Uygun zaman geldiğinde iktidar kanadından seçim çağrısı MHP tarafından yapılacaktır.    

SORU 8

CHP yahut başka muhalif partilerin bu planı bozarak, Erdoğan ve itibarıyla AKP’nin toparlanmasına olanak kalmadan daha erken bir tarihte erken seçim kararı almaları mümkün müdür?

CEVAP

Sadece tek başına CHP değil, Meclisteki diğer partilerin tümü (iktidar ortağı MHP dahil) bir araya gelse bile erken seçim kararı alacak çoğunlukları yoktur.

600 – 265 = 335 (AKP hariç diğerlerinin kalan sandalye sayısı)

335 < 360 olduğu için HAYIR

SORU 9

Erdoğan’ın siyasi ikbali bakımından erken seçimsiz başka alternatifi var mı? Erken seçimin yine de umulmadık bir şekilde daha erken olması mümkün mü? Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri bu süreçte ne yapacak / yapmalı?

CEVAP

Önümüzdeki hafta yazacağım

Erden ÜÇÜNCÜOĞLU

26/06/2024 İzmir