Asırlar boyunca çevremizdeki tüm ulusların vazgeçmediği ve bu güzel toprakları işgal edip yerleşmek için savaşların yapıldığı bir aydır Ağustos. Bu ayı geçmişten günümüze kadar yansıtan tarihimizden birkaç örnekle kısaca özetledikten sonra 30 Ağustos 1922 tarihinin ülkemiz için önemine değineceğim.
Bugün 30 Ağustos 2021 Büyük Taarruz ve Büyük Zaferin 99’uncu yıldönümü…
Bugün; ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilan edildiği 29 Ekim’e yani 100’üncü yılımıza ulaşmamız için çok az bir zaman kaldığını hatırlatan gün…
Bugün Anadolu bereketli topraklarının yedi emperyalist ülkeden ve özellikle de İngilizler’in uşağı Yunan işgal güçlerinden kurtarıldığı zafer günü…
Bugün; benim ve benim gibi bu vatanın bir “Türk” evladı olmakla onur ve gurur duyanların günü…
Bugün; tarihimiz boyunca hiç eksilmeyen içimizdeki vatan hainlerinin ülkemizi parçalamak için uğraşanlarla 99 yıldır mücadele ettiği gün…
Bugün; inancımızı tüm kişisel menfaatleri ve beklentilerine alet ederek soygun ve kargaşa çıkarmak isteyenlerin engellendiği gün…
Ağustos ayı, Türk boylarının bu toprakları vatan olarak seçtikleri için mücadeleyi bırakmadıkları bir aydır. Bu ay; 26 Ağustos 1071 Malazgirt’te Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın Anadolu topraklarını Türklere yurt olması için kazandığı zaferle kapılarının açıldığı aydır…
Şimdi sıra geldi, bu topraklarda 100 yıldır yaşamamızı sağlayan yakın tarihimizin tek Başkomutanı ve ilk Cumhurbaşkanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 26-30 Ağustos 1922 tarihlerinde elde ettiği Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in özetine…
Gazi Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da bir tekneyle İstanbul açıklarından Karadeniz gibi hırçın bir denizi aşarak Samsun’a çıktı. Bu ülkenin kuruluşu, 5 Ağustos 1919’daki Erzurum Kongresi’nde “Vatan bir bütündür, parçalanamaz, manda ve himaye kabul olunamaz” kararının alındığı kongreler sonrası, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılmasıyla başladı. Bu toplantıda TBMM’ye ilk başkan olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa seçildi. 19 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşması’nı imzalayanlar TBMM’nde “Vatan Haini” ilan edildi. Kütahya ve Eskişehir muharebeleri sırasında, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşının kanı ile sulanmadıkça, terk olunamaz” diyen Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusu, 23 Ağustos 1921’de Sakarya Meydan Muharebesi’nde düşmanı hezimete uğrattı.
Milli mücadelenin devam ettiği 26 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Paşa “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutuyla ”Büyük Taarruz”u başlattı. Kütahya’ya bağlı Dumlupınar yakınlarında Türk Ordusu işgal kuvvetlerini darmadağın etti ve 30 Ağustos 1922’de Yunan ordusu hezimete uğratılarak Büyük Zafer kazanıldı. Ankara Polatlı’ya kadar giren Yunan işgal kuvvetleri Afyon ve İzmir’e doğru kaçtı. 9 Eylül 1922’de de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Türk Ordusu Belkahve’den Yunan işgal kuvvetlerini kovalayarak İzmir’e girdi. Yüzbaşı Şerafettin İzmir, Teğmen Hamdi Yurteri ve Teğmen Ali Rıza Akıncı Konak Meydanı’ndaki Hükümet Konağı’nda asılı olan Yunan Bayrağı’nı indirdi ve göndere Türk Bayrağı çekildi.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99’uncu yılı tüm ulusumuza kutlu olsun.
Ne Mutlu Türküm Diyene…